Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna

2022.07.21. 15:00

Munkahelyek megőrzése a kiemelt cél térségünkben

A megyei önkormányzat koordinálásával a térség országgyűlési képviselői, polgármesterek, a tudomány, az oktatás, az ipar- és a gazdasági kamara első emberei ültek le egymással szerdán. Elöljáróban Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy gazdaságfejlesztési konzultációt indítottak.

kisalfold.hu

Fotó: MW-archívum

– Az új kormányzati struktúrában egy területfejlesztési tárca nélküli minisztérium jött létre Navracsics Tibor irányításával. Összehangolt gazdaságfejlesztési program készül a térségre, amely hat megyét – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Fejér és Veszprém – fed le. Összehangoljuk és koordináljuk a rendelkezésre álló fejlesztési terveket – nyilatkozta. Ehhez kapcsolódik a megyei vezetőkkel való beszélgetés.

Elmondta, hogy az országos gazdasági és területfejlesztési terv tíz éve készült, más gazdasági helyzetben. A járvány, az orosz–ukrán háború nyomán kialakuló energiaválság azonban átírta a terveket, a prioritásokat. A munkahelyek megőrzése kiemelt cél lett. A folyamat végére születik egy országos területfejlesztési koncepció, öt gazdaságfejlesztési zónaterv, amelyek alapjait képezhetik a 2028-tól elérhető uniós támogatások le­­hívásának.

Németh Zoltán, a házigazda megyei önkormányzat elnöke bevezetőjében elmondta, az Európai Bizottság által létrehozott helyreállítási és területfejlesztési források elosztása a járvány és a háborús helyzet miatt módosulhat, fontosabbá vált a munkahelyek, a gazdaság egyes szereplőinek megmentése. A gazdaságfejlesztési konzultáción együttműködési megállapodást írtak alá a kormánybiztos és a Széchenyi-egyetem vezetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!