Kerékpársport

2022.07.24. 21:25

Az olasz Silvia Zanardi nyerte a V4 női kerékpárversenyét Pannonhalmán - fotók

Pannonhalma környékén 88,1 kilométer várta a Visegrád 4 Ladies Series - Hungary résztvevőit, amely hazánk harmadik UCI 1.2-es besorolású női, profi kerékpárversenye volt. Végül az olasz Silvia Zanardi (BePink) szerezte meg a győzelmet, a legjobb magyar kerekes Zsankó Petra (Ride For Women Cycling Project) lett, aki a 17. helyen ért célba.

kisalfold.hu

Fotó: Vígh Attila

A magyar verseny Pannonhalmáról rajtolt, majd Győrság, Pázmándfalu és Nyalka érintésével egy körpályás penzumot teljesítve érkezett fel az Apátsághoz, ahol kétszer mászták meg a meredeket, hogy eldönthessék ki a legerősebb.

Pontban 12:30 perckor 16 csapat közel 90 versenyzője vágott neki a távnak. Az éles rajtot követően folyamatosak voltak az akciók, majd egy öt fős elmenés lépett el, nevezetesen a lengyel Monika Brzezna (Atom Deweloper Posciellux.pl Wroclaw) és Wiktoria Pikulik (Atom Deweloper Posciellux.pl Wroclaw), a szlovák Petra Machalkova (szlovák nemzeti válogatott), a szintén lengyel Karolina Karasiewicz (lengyel nemzeti válogatott) és az olasz Silvia Zanardi (BePink).

Pikulik és Machalkova viszonylag hamar leszakadt az elmenésről, melynek legnagyobb előnye mindössze két perc környékén tetőzött, ám az élen tempózó hármas remekül dolgozott össze, így a viadal legnehezebb és egyben leglátványosabb részéhez, a helyenként 15%-os meredekségű, dísztérkő burkolatú emelkedőhöz is elegendőnek tűnő fórral érkeztek meg.

Fotó: Vígh Attila

A kaptató első teljesítésekor Karasiewicz megadta magát, miközben a főmezőnyből egy elég erősnek tűnő hat fős csoport indult meg a spicc után. Az utolsó kilométereken az idei női Girón is remekül szereplő Zanardi lerázta magáról Brzeznát ezzel megnyerve a versenyt – a lengyel lány előnye azonban még elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy másodikként érjen célba –, míg harmadikként az ugyancsak lengyel Agnieszka Skalniak Sojka (Atom Deweloper Posciellux.pl Wroclaw) zárt.

A legjobb cseh versenyző Marketa Hajkova (BePink) lett, aki kilencedikként érkezett, a magyarok közül Zsankó Petra (Ride For Women Cycling Project) végzett a legelőkelőbb helyen (17.), míg a legjobb szlovák kerekesnek járó trikót a 23. helyen záró Nora Jencusova (BePink) ölthette magára.

„Kedvezett nekem a pálya, ennek megfelelően komoly célokkal álltam ma rajthoz. Végigvittük a szökést, az utolsó emelkedőn pedig sikerült lerázni magamról a lengyel riválisomat. Magyarország egy nagyon szép ország és ez a gyönyörű táj is teljesen lenyűgözött, csupán a nagy hőség volt az, amit egy kissé negatívan éltem meg” – nyilatkozta a célba érkezést követően Zanardi.

„Az egy nappal ezelőtti szlovák versenyt követően azért eléggé nehéznek éreztem a lábaim. A rajtot követő, de csak rövid ideig életben lévő egyik próbálkozásban én is benne voltam, sajnálom, hogy azt az elmenést olyan hamar utolérték. Itt Győrben vagyok egyetemista, így nagyon jól ismertem ezt az útvonalat. Számos erős csapat állt rajthoz, nem volt ez egy könnyű verseny, de örülök, hogy én lettem ma a legjobb magyar kerékpáros, pláne úgy, hogy igazából csak két éve űzöm versenyszerűen ezt a sportágat” - mondta Zsankó Petra a díjátadóra várva.

Eredmények

1. Silvia Zanardi (olasz, BePink) 2:16:18
2. Monika Brzezna (lengyel, Atom Deweloper Posciellux.pl Wroclaw) + 9 mp
3. Agnieszka Skalniak-Sójka (lengyel, Atom Deweloper Posciellux.pl Wroclaw) + 14 mp
4. Ricarda Bauernfeind (német, Canyon SRAM Generation) + 15 mp
5. Dominika Wlodarczyk (lengyel, Atom Deweloper Posciellux.pl Wroclaw) + 26 mp
6. Sarah Rijkes (osztrák, Andy Schleck-CP NVST-Immo Losch) + 31 mp
7. Carina Schrempf (osztrák, osztrák nemzeti válogatott) + 38 mp  
8. Valeria Valgonen (orosz, BRS Kaktus Bike) + 43 mp
9. Marketa Hajkova (cseh, BePink) + 45 mp
10. Natalia Krzeslak (lengyel, lengyel nemzeti válogatott) + 51 mp

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!