Ötéves a villamosmozdony-flotta

2022.06.28. 17:00

Vectronok a GySEV-nél – Nyolc és fél millió kilométert tettek meg eddig a vasúti járművek

Idén ötévesek a GYSEV Vectron mozdonyai. A vasúttársaság 2017-ben vásárolta első kilenc Siemens Vectron villamos mozdonyát, azóta a cégcsoport további két modern, villamos vontató járművet szerzett be. A GYSEV-es Vectronok eddig 8,5 millió kilométert tettek meg szerte az országban és külföldön.

kisalfold.hu

A hazai és a külföldi síneken is feltűnnek a nagy üzembiztonsággal működő Vectron mozdonyok. Fotó: Dani Szabolcs

A hazai és a külföldi síneken is feltűnnek a nagy üzembiztonsággal működő Vectron mozdonyok. Fotó: Dani Szabolcs

A 2017-ben beszerzett flotta három darab három áramnemű és hat, két áramnemű mozdonyból állt, amelyek azóta is rendületlenül száguldanak több ország vasúti pályáin. 2018-ban két járművet átalakítottak hibrid mozdonnyá. Ez azt jelenti, hogy a járművekben a villamos motor mellett dízelsegédhajtás is rendelkezésre áll. A 90 tonnás, majdnem 19 méter hosszú, robusztus mozdonyok 160 km/órás sebességre képesek. 

A Vectron mozdonyokat elsősorban a nemzetközi árufuvarozásban használja a GYSEV-cégcsoport, Németországban, Szlovéniában vagy Romániában gyakran közlekednek a zöld-sárga villamos mozdonyok. A hazai intercity-forgalomban is részt vesznek a vontató járművek: elsősorban a Sopron–Budapest, illetve Szombathely–Budapest között találkozhat velük az utazóközönség. 

A vasúttársaság gépész munkatársainak véleménye szerint rendkívül üzembiztos gépek a Siemens Vectron villamos mozdonyok. 

– A Siemens Vectron járművek üzembe állítása óta a teljes flotta üzemkészsége minden évben kilencvenkilenc százalék feletti, ami még a korszerű járműveknél is kiemelkedőnek mondható. Büszke vagyok arra, hogy ezt a saját kollégáink munkájával tudtuk, tudjuk elérni, hiszen a Siemens Konzorciummal megállapodtunk arról, hogy az úgynevezett preventív és korrektív karbantartási munkákat a soproni műhelyünkben végezzük. A járművek megbízhatósága szintén kiemelkedő, hiszen évente csak egy-két üzemképtelenség fordul elő ennél a sorozatnál műszaki meghibásodás miatt. A típus rendkívül jó választásnak bizonyult mind távolsági (intercity), mind tehervonati közlekedésre, így méltán lettek a GYSEV járműparkjának meghatározó tagjai – mondta el Varga András gépészeti igazgató. 

A szakember szerint a vontató járművek jó szolgálatot teljesítenek a cégcsoportnál, a GYSEV Zrt. járműparkjának fejlesztésére tökéletes megoldást jelentett a Siemens Vectron mozdonyok megvásárlása. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában