Segíthetünk a körözésben

2022.05.04. 17:01

Jó tudni, mit tehetünk azért, hogy a rendőrség megtalálja, amit keres

Minden perc számít, amikor a rendőrséggel együtt egy eltűnt gyermeket vagy idős családtagot keresnek a hozzátartozók. Éppen ezért fontos, hogy a lehető leghatékonyabban támogassuk a szakembereket.

Munkatársunktól

Fotó: MW-archívum

Fotó: Móricz István

– Eltűnés miatt leggyakrabban tinédzserek vagy időskorúak miatt indítunk körözési eljárást. Mindkét eset hatalmas riadalmat tud okozni egy család életében, éppen ezért lényeges, hogy az időskorú hozzátartozóinkról minél több olyan információ birtokában legyünk, amelyek alapján a rendőrség el tud indulni.

Ismerjük például a mindennapi szokásaikat, tudjuk meg, hogy hol szoktak rendszeresen bevásárolni vagy hova járnak fodrászhoz. Adjunk nekik egy egyszerűen használható mobiltelefont, amibe a családtagok telefonszámain túl érdemes egy úgynevezett ICE – vészhelyzet esetén hívandó – számot is beállítani. Kérjük meg, hogy ezt a készüléket mindig vigyék magukkal – kezdte el a fontos tudnivalók ismertetését Csendes Klára rendőr főtörzs­zászlós, a Soproni Rendőrkapitányság nyomozója.

Csendes Klára nyomozó hangsúlyozza, egy személy vagy értékes tárgy fellelésében sokat segíthet a lakosság.

– Kiskorúaknál talán a legfontosabb, hogy térképezzük fel a baráti kapcsolataikat, mert ők gyakran olyan információ birtokában vannak, amiket a kamaszok szüleikkel nem osztanak meg. Ismerjük meg a lehető legtöbb elérhetőségüket. Számos esetben az eltűnések családi konfliktus miatt történnek, amely hátterében a szülők által ellenzett szerelmi kapcsolat is állhat, ezért is fontos, hogy minél többet megtudjunk a gyermekünket érintő diákszerelemről – folytatta tanácsait a főtörzszászlós.

– Ellopott vagyontárgyak esetében a körözési rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy fényképet, valamint egyedi azonosítójelet is felrögzítsünk. Ezért a vásárlást követően érdemes a műszaki cikkekről, kerékpárról, ékszerekről fényképet készíteni, és amennyiben rendelkeznek egyedi azonosítóval, arról feljegyzést. Ezeket akár felhőben is tárolhatjuk. Egy jó fénykép lényegesen megkönnyíti a keresett tárgy azonosítását – tette hozzá a nyomozó.

Lényeges, hogy aki bűncselekmény áldozatává válik, minél előbb hívja a 112-es segélyhívót. Eltűnt személy esetében a rendőrkapitányságon kell bejelentést tenni, amit megtehetünk telefonon, írásban és a Police.hu inNOVA Portálon keresztül is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!