Kultúrakadémia

2022.05.28. 19:01

Elvetették a magot – kulturális pályázat zárult Fertődön

A Kultúrakadémia - fertődi közösségi intézmények kulturális és oktatási kezdeményezései című pályázat célja az ifjúság értékrendjének alakítása, a hely szellemiségének továbbadása, a közös generációs programok felfedezése és a fejlődésre való vágy kialakítása volt.

kisalfold.hu

A pályázók az igény– érték– fenntarthatóság hármasságában gondolkodtak. A két résztvevő partner: Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Technikum és Kollégium Fertőd és Fertőd Város önkormányzata.

A Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Technikuma adta a projekt tartalmi hátterét (gesztor pályázó), Fertőd városának eszközbeszerzései pedig a Kulturális és Szolgáltató Központ Fertőd mint helyszín eszközfejlesztését szolgálta. A pályázatban a beszerzésre került a Kulturális és Szolgáltató Központ számára: informatikai eszközök, hangosítás, színpadtechnika, bútorok, valamint berendezések: függöny, fogas, információs tábla, melyek az előadások műszaki hátterét biztosítják. Kiemelt bázissá vált az intézmény nagy előadások és rendezvények számára is, mely globális értékek közvetítésére lett hivatott.

A Tökfesztivál, mint térségi kulturális-, gasztronómiai- és sportfesztivál, a Fertőszéplaki Tájházak rendezvényének kultúrhálós kiszélesítését szolgálja, amely lehetővé teszi a generációk együttélését, közös szórakozását.

Az Értékmegélő Ifúsági Utazó Akadémia elnevezésű térségi tanulmány út szervezésével az volt a cél, hogy a térségükért tenni akaró fiatalok azonosítsák az értékeket, fejlesztési irányokat fogalmazzanak meg, kapcsolatokat kössenek, háttéranyagot gyűjtsenek. A tanulmányúthoz a térségben élő generációban előttük járók is csatlakoztak, együtt történt meg a jó gyakorlat átvétele. Mester és tanítvány, kéz a kézben.

Az Értékmegélő Előadássorozat Akadémia keretében, az előadássorozat segítségével a ma legkeresettebb előadóktól hallhattunk gondolatokat, követendő mintákat. Cél volt a minta adása, az ifjúság bevonása, más generációkkal együtt.

Az önkéntes bázis létrehozásával önkéntes programokat szerveztek, hátrányos helyzetűek bevonásával. Az elkészült blog a térségben élő hétköznapi hősök személyiségeibe és útravaló gondolataiba segített betekinteni, melyek mindenki életében mérföldkövek lehetnek. Ezen kívül rögzítette a projekt eredményeit, magyar, német és horvát nyelven.

A projekt további céljai az alábbiak voltak:

  • tudásátadás (előadások, tanulmány út tapasztalatai)
  • hosszú távú fenntarthatóság elérése érdekében magas színvonalú eszközpark beszerzése
  • önkéntes bázissal a térségben dolgozó szervezetek, cégek, közösségfejlesztő, művelődésszervező, ifjúságért felelős kollégák és civil szervezetek képviselői közti együttműködés javítása, térségi hálózatépítés
  • vulkanlandi jó példa azonnali átültetése a gyakorlatba és a kijövő turisztikai – gazdasági szakemberek gondolkodásába, térségfejlesztés
  • térségi értékazonosítás, megjelenítés igénye (attrakciókínálat bővítése)
  • a projekt a fiatalságra, az utánpótlás nevelésre is összpontosít, kompetencia fejlesztés történik
  • a fiatalok, hátrányos helyzetűek, családok, közösségek bevonására, helyi közösségeik erősítésére, fenntartására szolgál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!