Muzsika

2022.05.19. 11:00

Egyetemi koncert fúvószenekar Iowából és Győrből

Május 23-án, hétfőn a Széchenyi István Egyetem meghívására és vendégeként Győrbe jön, s közös zenei esten szerepel az Egyetem fúvós együttesével, a Győr Symphonic Band-del az Észak-Iowai Állami Egyetem Koncert Fúvószenekara.

kisalfold.hu

Az amerikai és a győri egyetemi fúvószenekar közös koncertje hétfőn 18 órakor kezdődik az Egyetemi Hangversenyteremben (egykori zsinagóga, 9025 Győr, Kossuth L. u. 5.). A koncert kezdetekor az Egyetem nevében dr. Lukács Eszter rektorhelyettes mond köszöntőt. Az első részben a győri egyetem fúvószenekara, a Győr Symphonic Band szerepel, a szünet után az iowai zenekar mutatkozik be. A közös koncert belépődíj nélküli.

Az Észak-Iowai Állami Egyetemet 1876-ban alapították. A közgazdasági, a társadalomtudományi, a természettudományi, a mérnöki, a tanárképző, a művészeti szakokon 11 ezer hallgató tanul. Iowa állam területe több, mint másfélszer nagyobb Magyarországénál, a lakosság száma viszont csak 3.5 millió. Történetileg itt volt az apacsok földje. A terület növényzetét a győri kötődésű, több hazai közintézményt a nevével jelző Xantus János utazó, zoológus, etnológus, egykori győri bencés gimnazista tárta fel, elemezte. Róla mintázta Karl May regényíró a legendává lett Old Shatterhand alakját. Az indiánkönyvek félelmetes Henry-karabélyát, Xantus János puskáját jelenleg a győri Rómer Flóris múzeumban őrzik. Iowa államban ma is közigazgatási egység az 1855-ben alapított Kossuth Lajos megye, s egykor volt egy New Buda nevű, magyar bevándorlók által alapított, magyarok lakta város is. Az állam lakosságának harmada német eredetűnek vallja, tartja magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!