Csak egy juthatott tovább

2022.04.07. 15:30

Tűzben edzett férfiak országos bajnoksága Mosonmagyaróváron

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki mentési versenyt szervezett a megyében működő hivatásos tűzoltóknak Mosonmagyaróváron.

Kovács Viktor

Minden csapatnak ugyanaz volt a feladata: kimenteni az utast a balesetet szenvedett gépjárműből. Fotó: Nagy Gábor

Fotó: NAGYGABOR

  • A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki mentési versenyt szervezett a megyében működő hivatásos tűzoltóknak Mosonmagyaróváron. Győri, soproni, mosonmagyaróvári és kapuvári tűzoltók mérték össze tudásukat.
  • A hatfős csapatoknak egy autóbalesetet szenvedett személyt kellett kimenteni a ronccsá tört gépjárműből.
  • A feladatot mind a négy csapat sikeresen oldotta meg, az országos megmérettetésre azonban csak egy juthatott tovább.

 

 

Sallai Péter tűzoltó dandártábornok a III. Országos Műszaki Mentési Vetélkedő megyei versenyének megkezdése előtt mindenkit arra biztatott, hogy sportszerűen és kreatívan dolgozzon. – Az egyik legrangosabb verseny a mostani, mégis azt kérem önöktől, hogy szabaduljanak meg a nyomástól és mutassák meg, mire képesek – nyitotta meg a rendezvényt a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. A négy megyei csapatnak egy-egy autóbalesettel kapcsolatos szituációt kellett megoldania, húsz percük volt rá. Ki kellett menteni a bennrekedt sérültet az utastérből a szabályok maximális betartása mellett. A szakmai zsűri a mentés minden lehetséges elemét figyelte: az autó áramtalanítását, stabilizálását, a gépjárműbe való bejutást és természetesen a sérült mentését.

 

– Bonyolult és összetett a fel- adat, egy hatfős tűzoltórajban mindenkinek megvan a maga dolga, a négyfős műszaki egységre ugyanakkora feladat hárul, mint a disaster medicre, aki a sérülttel foglalkozik, vagy az irányítóra, aki a feladatokat koordinálja – osztotta meg lapunkkal Horváth Gábor tűzoltó alezredes, az értékelő bizottság tagja. A Covid miatt utoljára 2019-ben lehetett megrendezni az országos versenyt, akkor a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata lett a legjobb, idén pedig ismét esélyük nyílt a győzelemre.

 

– Örülünk a megyei sikernek, másfél hónapon át készültünk rá. Nem volt könnyű a feladat, de szerencsére sikerült időre megoldanunk. A munkának ezzel persze nincs vége, mivel tovább kell gyakorolnunk az országos megmérettetésre; reméljük, ott is jól fogunk szerepelni – osztotta meg lapunkkal Kobl Károly százados, a mosonmagyaróvári csapat vezetője.

 

Eredmények

 

1. Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság; 2. Soproni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság; 3. Kapuvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság; 4. Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!