Fiatal színésztehetségek

2022.04.24. 11:02

A diákszínpad legjobbjai – két győri fiatal is bizonyította tudását

Nemrég rendezték meg Győrben a Nyugat-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozót, melynek a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Terme adott helyet. A legjobb férfi és női szereplő díját két győri fiatal, Farkas Fióna és Szabady György érdemelte ki. Velük beszélgettünk.

Ollári Gergely

Fotó: Csapó Balázs

Farkas Fióna hetedikes volt a Révai Miklós Gimnáziumban amikor egy szakkörbörzén először találkozott egy diákszínjátszó csoporttal. Megtetszett neki, és gondolta, kipróbálja magát benne. 

– Közel áll hozzám a színház. Édesanyámmal számtalan darabon voltunk már itt Győrben, és a fővárosban is, a Vígszínházban. Annak idején balettoztam, így nem volt idegen számomra a színpad. Korábban jártam már a győri színház színjátszó csoportjába, és nem olyan rég ismét jelentkeztem. Évekig bérletesként ültem a nézőtéren. Járai Máté játéka mindig lenyűgözött – mondta el lapunknak Farkas Fióna.

A fiatal lány csapata a találkozón Georg Büchner Woyzeck című drámáját adta elő. Olyan darabot akartak a színpadra vinni, ami után sírva jönnek ki a nézők. – Sikerült. A műből csak részletek maradtak fenn, ezért nem volt egyszerű a megvalósítás. Nehéz eldönteni benne, hogy mi az, ami álomszerű képzelgés, és mi a valóság – fogalmazott. 

A legjobb női szereplőnek járó díjjal elismert Fióna szerint a siker titka az volt, hogy érzelmileg sikerült hatni a nézőkre. A fiatal lány már tervezi jövőjét.

– Jogot szeretnék tanulni, mellette pedig a színház és a filmek világa vonz. A szívem efelé húz. A színház nagy kiteljesedést tud adni. A darabokban, a játék alkalmával sokszor megtaláljuk mi, színészek is saját magunkat, amiből aztán tudunk építkezni – mesélte. 

Hozzátette: – A Kisfaludy Terem hatalmas színpada és a drukk könnyen lámpalázat szül. Amikor megérkeztem, a darab előtt rengeteget sétáltam a színpadon, szoktam a helyszínt. A lámpaláz hirtelen elmúlt. Az elismerésnek pedig rendkívül örülök, nagy motivációt ad számomra.

Farkas Fióna és Szabady György a legjobb női és férfi szereplő díját érdemelték ki a színjátszó találkozón. Fotó: Csapó Balázs

Szabady György szintén a Révai Miklós Gimnázium tanulója. Mikor az iskolába került, a gólyatáborban egy kimaradt jelenetet kellett készíteniük diáktársaival A Karib-tenger kalózaiból. A darabban Elizabethet játszotta. Az előadás annyira jól sikerült, hogy javasolták számára, hogy jelentkezzen színjátszó csoportba. Az iskolában működik az a tizenegy főből álló csoport, akik Carlo Goldoni A chioggiai csetepaté című vígjátékának átiratával érkeztek a diákszínjátszó találkozóra. 

– Véletlen egybeesés, hogy korábban a győri társulat műsorán is megtalálható volt a mű, amivel a versenyre jöttünk. Igyekeztünk megtartani az eredi történetet, de tettünk változtatásokat, és kiegészítettük modernebb elemekkel – mondta el a fiatal. 

György a legjobb férfi szereplő díját kapta alakításáért. A csoportvezetőjük szerint a fiú azért tűnt ki a többiek közül, mert több olyan jelent volt, amikor hosszú perceken keresztül nem volt szövege, mégis le tudta reagálni a környezetében történő dolgokat viselkedésében, játékában. 

– Izgultam az elején. Arra azonban tisztán emlékszem, hogy az első mondatomnál elszállt az izgalom, és megnyugodtam. Nagyon örültem annak hogy interaktív volt a zsűrizés. Gyevi-Bíró Eszter rendező, dráma és mozgástréner, valamint Vidovszky György színházi rendező nagyon komolyan vették a feladatukat, kemények voltak, mégis kedvesek, és kritikákat is megfogalmaztak – osztotta meg Szabady György. 

Hozzátette: A színjátszás, remélem, velem marad. Műszaki egyetemre készülök, de mellette szeretném, ha színház ott lenne az életemben. Szereplőként lehet hatni a nézőkre, és a darabok is nagy hatással tudnak lenni az emberekre. A legjobb férfi szereplő díja pedig hatalmas öröm volt számomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!