Szorosabbra fűzik a testvérkapcsolatokat

2022.03.24. 14:26

Bóbita-mesedélelőttöt tartottak Győrladaméron

Tizenhetedik alkalommal szervezték meg Győrladaméron, a Bóbita Óvoda és Bölcsődében a hagyományőrző mesedél- előttöt, a Bóbita Fesztivált a környékbeli és a szlovákiai Pozsonyeperjes óvodásainak bevonásával.

Simon Roberta

A győrladaméri óvodások Az állatok iskolája című mesével léptek színpadra.

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Erdei és vízi állatoknak, valamint kedves rovaroknak, bogaraknak öltözött gyerekek lepték el szerdán a győrladaméri óvodát, de akadt a kicsik között délceg huszár is. Az idei Bóbita Fesztivál több egész napos rendezvényt tartogat, köztük hagyományőrző programokat és kézműves-foglalkozásokat – tudtuk meg Pappné Kett Adrienn polgármestertől.

 

– Ez az óvodások fesztiválja, idén lett volna „nagykorú”, de a pandémia miatt csak a 17. a sorban. Minden évben a kistérség többi gyermekintézményével rendezzük meg. Ezúttal Győrzámolyról, Eneséről, Nyúlról és a határon túlról, Pozsonyeperjesről érkeztek lurkók a mesedélelőttre – fejtette ki a helyi óvoda igazgatója, Horváth Anett. 

 

Az Epermanó Óvoda csoportja Pozsonyeperjesről érkezett a fesztiválra, amelyen A gomba alatt című mesét adták elő. 
Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

Minden csoport külön mesével készült, amit kortársaiknak és szüleiknek adhattak elő. A rendezvényen részt vett és köszöntőt mondott Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke és Pető Péter alelnök. Németh Zoltán kiemelte, hogy az elmúlt évek során számos intézményt, köztük az óvodákat is fejlesztették, valamint olyan projekteket szerveztek, amelyek támogatják és erősítik a határon átívelő kapcsolatokat. A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program 48 ezer euróval támogatta a fesztivált. 
Pető Péter a hagyományőrzés és a kapcsolatépítés fontosságáról szólt. 

 

– Szigetköz és Csallóköz egykor összetartozott, ezt az erős kapcsot most újra egyesítettük. Fontos, hogy a gyerekek is megtudják: ugyan elválasztja őket a határ, de Pozsonyeperjesen is ugyanazt a magyar nyelvet beszélik és kultúrát őrzik társaik. Az ilyen és ehhez hasonló programok tudják tovább bővíteni és szorosabbra fűzni a testvérkapcsolatokat – mondta az alelnök. 
 

A mesedélelőtt végén a gyerekek együtt avatták fel a támogatásból vásárolt kültéri mobil színpadot és az új lelátót. A prog- ramok határon túl is folytatódnak, lesz kézművesvásár és -foglalkozások, békefutás, valamint hagyományőrző és történelmi filmvetítésre is várják a helybeli és a győrladaméri gyermekeket és szüleiket Pozsonyeperjesre. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!