Horvát Nemzetiségi Kórus

2022.02.27. 07:00

KÓTA-díjat kapott a mosonmagyaróvári énekkar

KÓTA-díjjal jutalmazta a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége a Mosonmagyaróvári Horvát Nemzetiségi Kórust és annak karvezetőjét, Kiss Veronikát.

Mészely Réka

Saltzer Géza, a nemzetiségi szakbizottság elnöke Kiss Veronikával és Tolnai Józseffel.

Fotós: ThalerTamas

MosonmagyaróvárA Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége KÓTA 2021-es elismeréseit 14 kategóriában 37 díjazottnak, a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek adta át nemrég Budapesten. A díjazottak között volt a Mosonmagyaróvári Horvát Nemzetiségi Kórus és karvezetője, Kiss Veronika. 

 

– A Mosonmagyaróvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat 2002-ben alakult meg azzal a céllal, hogy minél többen megismerkedjenek a horvát nemzetiségben fennmaradt kultúra értékeivel Mosonmagyaróváron. Gondozzuk és ápoljuk a horvát nyelvet, képviseljük a horvát származásúak érdekeit. Ezen elhatározásból alakult meg a Mosonmagyar- óvári Horvát Nemzetiségi Kórus Kiss Veronika nyugalmazott ének-zene tanár kórusvezető vezetésével. 

Az énekkar horvát népdalokat, egyházi és karácsonyi énekeket énekel. Rendszeres fellépői a város és az országos horvát falvak és városok kulturális rendezvényeinek, az összes székesegyházban szerepeltünk már. Ápoljuk a horvátországi, ausztriai és szlovákiai kapcsolatainkat. Részt veszünk a mosonmagyaróvári templomokban az adventi hangversenyeken, a Tavaszváró Dalosünnepen, nyári és téli fesztiválokon és jótékonysági rendezvényeken – hangsúlyozta érdeklődésünkre Tolnai József, a Mosonmagyaróvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki maga is kórustag. 

 

Hozzátette: a jó hangulatú kórus feladata a horvát kultúra tisztelete, erre szolgálnak a kulturális rendezvények és az ünnepségeken való részvétel. 

 

– A rendezvényeken nagy segítségünk Kiss Veronika kórusvezető, énektanár ő, aki szívvel-lélekkel segíti a munkánkat. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani neki – fűzte hozzá az elnök, aki a díjat Kiss Veronikával együtt vette át a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségétől. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában