Sopron 100

2021.12.28. 21:17

Kőbe vésett soproni hűség

Varga László nyugdíjas alezredes méltó módon emlékezik meg a soproni népszavazás századik évfordulójáról, amelyre mészkő táblából készített emléktáblát. Az egykori alezredes a nemes gesztussal szerette volna kifejezni a szeretetét, s hűségét Sopron iránt.

Papp Fanni

Mindig is érdekelte a történelem Varga Lászlót, aki aktív éveiben felderítőtiszt volt a határőrségnél, ahonnan aztán 1994-ben vonult nyugdíjba. 

 

– Aktív életet élek, a mai napig sportolok és találok magamnak tennivalót. A nyugdíjaséveimet sem szerettem volna semmittevéssel tölteni, így mellékállásban elhelyezkedtem egy antik bútorosnál, ahol sok mindent restauráltunk. Itt számos tudást elsajátítottam, amit később kamatoztatni tudtam – kezdte az egykori felderítőtiszt. 
 

A soproni népszavazás századik évfordulójához közeledve Varga Lászlónak nem volt kérdés, hogy méltó emléket állítson úgy, mint azt korábban a trianoni békediktátum előtt is tette. 
 

– A trianoni békediktátum századik évfordulójára készítettem egy kőoszlopot, amit a kertemben állítottam ki. Ezzel a múlt előtt szerettem volna tisztelegni, s azok előtt, akiket elszakítottak az anyaországtól. Idén, a népszavazás évfordulóján úgy éreztem, hogy ezt meg kell ismételnem, hiszen a kétszázadik évfordulón már nem biztos, hogy el tudom készíteni az emléktáblát – mondta tréfásan Varga László. Hozzátette, a város mindig fontos szerepet játszott az életében és az emléktáblával kőbe véste Sopron iránti szeretetét és hűségét. 
 

A népszavazás emléktábláját egy 60x35 centiméteres mészkő táblára aprólékos munkával dolgozta ki Varga László. 

 

– Belevéstem az 1921-es és a 2021-es évszámot a táblába, melyre felkerült a jelképes Tűztorony, Sopron és a 100-as felirat. A körvonalak bevésése után pedig kézzel rajzoltam meg az arany- és a zöld vonalakat, amelyek a bronz színt szimbolizálják – részletezte. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!