Hagyomány

2021.12.28. 09:00

Eljött a legényavatás ideje Kisbodakon

Kisbodakon a két ünnep közötti időszak sem eseménytelen, hiszen a községben él az aprószentekjárás ünnepe. Ezzel együtt tartják a legényavatást is. Mindkét népszokás várja, hogy a megyei értéktárba kerüljön.

kisalfold.hu

Az aprószentekjárás hagyománya régi múltra tekint vissza, jóllehet sajnos egyre kevesebb helyen gyakorolják. A bibliai történet szerint Heródes király Krisztus születésekor megölette az összes újszülött fiúgyermeket, innen a szokás, hogy a legények végigjárják a falu házait.

 

– Örülünk, hogy nálunk még él a hagyomány, és azon vagyunk, hogy minél tovább fenn is maradjon. Kisbodakon idén is a legények és legényjelöltek, azaz a puhabok házról házra járva hangos szóval és énekkel köszöntik a lakókat. Ezután fűzfavesszőfonattal veregetik meg az emberek hátát, hogy mindenki egészséges legyen. A jókívánságokat a háziak adománnyal, italkínálással köszönik meg – osztotta meg velünk a népszokás részleteit Timár Gábor, Kisbodak polgármestere.

 

Ugyanezen a napon van a legényavatás is. Aki követni kívánja a hagyományokat, a már felavatott legények közül keresztapát választ magának. A legénykeresztapa felelősséget vállal a leendő legényért s annak cselekedeteiért. – A fiúknak megtiszteltetés, hogy legénnyé avatják őket. Jövőre a közösségi ház tetőterén ifjúsági klubhelyiséget alakítunk ki. Többek között azért, hogy ezek a népszokások is méltó helyet kapjanak, és hogy a legények bármikor találkozhassanak – hangsúlyozta a polgármester.

Címkék#hagyomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában