Ajándékkal és muzsikával érkeztek

2021.12.24. 13:00

Az écsi Cifra Műhely tagjai Kárpátalján segítettek

A közelmúltban Kárpátalján járt az écsi Cifra Műhely Egyesület csapata. Eredeti céljukat, hogy népzenei-néptáncos és kézműves műhelyfoglalkozásokkal, „cifra műsorokkal” örvendeztessék meg az ottani magyarokat, a járványügyi korlátozások miatt most nem tudták megvalósítani, de két gyermekotthonba is vittek ajándékokat.

Gyurina Zsolt

– Hosszú évek óta járunk Kárpátaljára, a Köztársasági Elnöki Hivatal, személyesen Áder János köztársasági elnök támogatja a missziónkat – kezdte Deésy Gábor, az écsi egyesület elnöke. – Célunk, hogy a kinti magyar közösségekben olyan interaktív műhelyfoglalkozásokat tartsunk, amibe a gyermekeket és felnőtteket is bevonhatjuk. 
 

Az elmúlt évek alatt szoros barátságot kötöttek a ráti Szent Mihály Gyermekotthon és a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonnal, de az ottani, kinti magyar szervezetek segítségével más magyarlakta településeken is tartottak foglalkozásokat. Azért választották elsősorban a kis falvakat, mert nagyon kevés a kulturális programjuk. 
 

– A járványügyi helyzet miatt tavaly nem tudtunk kimenni, és idén is minden más volt, mint korábban, mivel nem zengtek hangos muzsikától és gyerekkacajtól a gyermekotthonok terei, de azért sikerült célba juttatni a közösségünk hölgytagjai által készített karácsonyi manókat és sok más ajándékot, amit ezúton is köszönünk a felajánlóknak. Bízunk benne, hogy mihamarabb visszatérhetünk, és jókedvvel, nevetéssel, tánccal, zenével, szeretettel tölthetjük meg kicsik és nagyok szívét és lelkét. 
 

Idén az egyesület öt tagja közel száz gyermek számára vitt ajándékokat: manókat, játékokat, ruhákat, édességet. Az otthonokban egytől egyig magyarok laknak. 
 

Emellett pár napja tértek vissza Rómából, ahol a Luca-napi vigasság keretében a Cifra Műhely tízfős csapata a soproni Figurás Bandával együtt a Szent István Házban adott néptáncos bemutatóval, táncházzal összekötött népzenei műsort. A kulturális esemény elsősorban a kint élő magyar közösség számára volt meghirdetve, de sok olasz is részt vett rajta. Az esemény misével kezdődött, melyet néptáncelőadás és népzenei koncert követett, utána pedig egy közös táncházzal folytatódott. Természetesen a hazai ízekből sem volt hiány, hiszen friss kenyeret, házi kolbászt, magyar bort, kacsazsírt és pálinkát is kóstolhattak a vendégek. Deésy Gábor végezetül elárulta, hogy az egyesület már javában szervezi a jövő év kulturális eseményeit. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!