természetjáró

2021.11.01. 11:00

Túrázzunk sokat! Sok lehetőséget rejt az őszi táj

Természetjáró cikksorozatunkban a Rábaköz élővilágának változásait követjük nyomon Molnár István természetfotós megfigyelései és látványos fotói segítségével. Fotózás szempontjából rengeteg lehetőséget rejt magában a színes őszi táj, s egy-egy jó hangulatú képért érdemes más szemszögből is szemügyre venni a természetet.

Kustor Réka

Még színes, még aranyló, vörösbe hajló, lenyűgöző a természet, azonban lassan, ahogy az idő mind hidegebbre vált, kopárrá változik. A fotózandó téma addig is itt hever előttünk, de érdemes kicsit mögé nézni. Ebben lesz segítségünkre Molnár István természetfotós. – Számtalan lehetőséget rejt az ősz, millió olyan történés van ilyenkor is, amit érdemes megörökíteni – kezdte a természet jó ismerője, majd fel is sorolta a fotózandó témákat: – Nem csak arra érdemes figyelni, amit az ember könnyedén észrevesz, gondolok itt a tájképekre vagy a szép színes falevelekre. Ilyenkor könnyebb lencsevégre kapni a szitakötőket, lepkéket, hűvösek a reggelek és esték, lassabb lett a mozgásuk. A Soproni-hegységben vagy a Bakonyban találkozhatunk a különleges foltos szalamandrákkal.

Kevés őszi hangulatú makrofotót látok, ezt is lehet vegyíteni ötletes csendélettel. Nyáron az aratás, ősszel a betakarítás adja a témát, a kukoricát, tököket, a régi hagyományos paraszti udvar növényeit szépen össze lehet rendezni – tette hozzá Molnár István. – A szarvasbőgés szeptemberben lecsengett, most a dámszarvasok barcogásának, azaz a dámvadak párzási időszaka van. Ellentétben a szarvasbikával, nem keresik a teheneket, a dámbikák barcogóteknőket kaparnak, annak a környékén mozognak, és oda várják a teheneket. Vannak látványos küzdelmeik a dámbikáknak, de nem olyan súlyosak, mint a gím­szarvasoknál – jegyezte meg.

Egymásnak feszülnek a dámbikák. Fotó: Molnár István

Két hete már, hogy a természetfotós látott darvakat a környékünkön. A darvak emblematikus helyei között van Kardoskút, ahol a madárvonulást hagyományossá vált program keretében nézhetik meg az érdeklődők, de a Hortobágyon is nagy figyelmet kapnak. – Hegyvidéken, folyóparton, erdei utaknál lehet ebben az időszakban remek ködös tájképet készíteni, ahogy a tiszta csillagos ég is jó lehetőséget kínál. A gombák közül látványos megjelenésű a légyölő galóca, vagy október-novemberben terem a lilaszárú pereszke. Használjuk ki az utolsó jó időket, túrázzunk nagyokat, hagyjuk, hogy magával ragadjon az őszi táj hangulata, illata – mondta jótanácsként a természetfotós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!