Sopron

2021.09.24. 11:00

Magas kőris csemete Széchenyi emlékére

A soproni Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társasága magas kőrisfa csemetét ültetett a gróf születésének 230. évfordulója alkalmából a Lenck-villa kertjében kedd délután.

kisalfold.hu

A csemetét a betegsége miatt nyár elején kivágott több mint százéves magas kőris helyett ültették. A megjelenteket Márkné Ettlinger Zsuzsanna köszöntötte, aki azt is elmondta, hogy a magas kőris az olajfafélék rokonsági körébe tartozik, kedvező viszonyok között akár harminc méternél is magasabbra nő, szép alakú, lombhullató fa. A csemetét jelképesen Szemző Gábor, az öregdiák-társaság elnöke, Farkas Gábor, a Széchenyi-gimnázium igazgatója, Csiszár Szabolcs alpolgármester és dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója ültette el. A program keretén belül fellépett a Széchenyi István Gimnázium kórusa.

Az ünnepségen elhangzott, a Lenck-villa közelében volt egykor a Szedres, és egy Szedres nevű utcácska is, amely szintén Széchenyi Istvánhoz köthető. A gróf a honi selyemtermesztés magyarországi fellendítésére alakította meg 1841-ben a Sopron–Vasi Szeder Egyletet. Nemesített szederfákat hozatott Olaszországból cenki uradalmába és mindenkit szederfaültetésre és selyemhernyó-tenyésztésre ösztönzött. Ajánlására a Deák téren is szederfákat ültettek, melyen túl utcák akkoriban nem is voltak. Akár 30 méternél is magasabbra nő, szép alakú, lombhullató fa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!