Fertő–Hanság Nemzeti Park

2021.09.26. 21:00

Duna menti összefogás

Közel 400 ezer eurót nyert az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében a Fertő–Hanság Nemzeti Park és öt partnere. A projekt legfőbb célja a környezet szeretetére való nevelés a térségben, amelyen több száz gyerek fog részt venni, de felnőtteknek is lesznek oktatóprogramok.

Kovács Viktor

A 2023-ig tartó ESD Duna/Dunaj nevű program fő kedvezményezettje a Fertő–Hanság Nemzeti Park, a projektindító konferenciát Fersch Attila igazgatóhelyettes nyitotta meg a Futura Interaktív Természettudományi Központban. Az intézmény szintén a közös projekt egyik résztvevője.

– A mostani projekt az előző kettőre épül, vagyis továbbra is a határokon átívelő közös munkát fogunk megvalósítani hat partner részvételével. Ez a projekt sok száz gyereket érint, ami egyúttal komoly koordinációs feladat is. A Fertő–Hanság Nemzeti Park részéről a különböző oktató programok mellett a „Gombócos” Természetvédelmi Központ épületét fogjuk felújítani, hogy az oktató- és turisztikai programoknak méltó helyet adhasson – emelte ki beszédében Fersch Attila.

A projekt nemzetközi jelentőségét Fűzfa Veronika is hangsúlyozta a Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület részéről.

– Dunasziget és Pozsony között fogunk egynapos vízitúrákat szervezni, hogy megmutassuk a táj szépségét és gazdag élővilágát. Emellett a rendelkezésünkre álló összegből négy kenut vásárolunk hasonló célra, valamint interaktív kiállításokat rendezünk a biodiverzivitásról.

A Futura ezúttal is a technika legmodernebb eszközeivel fogja a természet szeretetére nevelni a gyerekeket.

– Intézményünk továbbra is várja a szlovákiai és magyar csoportokat. Mobil interaktív kiállítás keretében fogjuk bemutatni a szigetköz élővilágát, a mostani projekt legújabb eleme pedig, hogy a kiterjesztett valóságot is segítségül hívjuk, hogy a gyerekek minél izgalmasabb módon tanulhassanak, többek között a térség geológiájáról – hangsúlyozta Horváthné Pákozdi Emese, a Futura igazgatója.

Somorja község a közös programok megvalósítása mellett szintén tud fejleszteni az összegből, már korábban megkezdődött a helyi kápolna felújítása, ahol most egy workshoptermet alakítanak ki oktatási célokra. A Szigetköz Natúrpark Egyesület legnagyobb projektje egy hajó beszerzése, amit természetesen szintén az oktatás és tematikus túrák szolgálatába helyeznek. A partnerek között szerepel továbbá Mosonmagyaróvár város önkormányzata is, a rendelkezésre álló összeget pedig szintén a környezeti nevelési képzés elősegítésére fogja fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!