ötnapos nyári program

2021.07.09. 11:00

Követték a nemzetiségi hagyományok útját a levéliek

A Levéli Német Nemzetiségi Önkormányzat idén is meghirdette német népismereti és hagyományőrző nyári táborát a liptódi Jómadár Ifjúsági Szállóban.

kisalfold.hu

A Baranya megyében húsz levéli tanuló aktív részvételével szervezett ötnapos nyári program célja a nyelvgyakorlás mellett az volt, hogy a német nemzetiségi nyelvet tanuló diákok találkozzanak régi, de még ma is élő sváb hagyományokkal, a német nemzetiség életmódjával és kultúrájával.

– A táborozó gyerekek többek között megismerkedhettek a népi építészettel, a falusi gazdálkodó életmóddal, régi népi gyermekjátékokkal és használati tárgyakkal – tudtuk meg Farkas Jánostól, a tábor szervezőjétől. – Aktívan közreműködtek hagyományos sváb ételek elkészítésében. Gyalogosan és lovas kocsival is megcsodálták a környék természeti szépségeit. Bejárták a sombereki és a bajai német nemzetiségi tanösvényt. Nagynyárádon Sárdi János kékfestőmester műhelyében tettek látogatást, Szekszárdon pedig a Petrits család jóvoltából betekintést nyerhettek a mézeskalács-készítés és a gyertyaöntés folyamatába.

Történelmi ismereteiket gazdagították a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen és a siklósi várban. A tábort 700 ezer forinttal támogatta a Miniszterelnökség a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül, amihez a német önkormányzat 300 ezer forintos saját forrást biztosított. A csoport a bajai ulmi dereglyénél, amely a Duna menti svábok XVIII. századi kivándorlásának szimbólumává vált. A gyerekek találkozhattak régi, de még ma is élő sváb hagyományokkal, a német nemzetiség életmódjával és kultúrájával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!