Riói olimpia 2016

2016.08.22. 16:44

Amerika-ellenes hangulat van a NOB-ban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) berkein belül kezdődő Amerika-ellenes hangulatot lehet érzékelni, s ennek akár a 2024-es Los Angeles-i pályázat is áldozatul eshet - vélik bizonyos NOB-tagok.

Az amerikai nagyváros három európai kandidálóval, Budapesttel, Párizzsal és Rómával van versenyben a nyolc év múlva sorra kerülő nyári játékok rendezési jogáért, s a nevük elhallgatását kérő megkérdezettek szerint több NOB-tag is tiltakozó szavazatot adhat majd le jövő szeptemberben az Egyesült Államok, s így Los Angeles ellen.  


Az Amerika-ellenes hangulat alapja - mondják a nem orosz források -, hogy az Egyesült Államok jelentős szerepet vállalt az oroszok elleni doppingvádak megfogalmazásában, s ez nagyon sokat rontott a riói játékok felvezetésén, egyben elhomályosította a NOB márkanevet. 


"A Los Angeles-i pályázatra ez mindenképpen hatással lesz" - mondta a Reuters hírügynökségnek az egyik, anonimitást kérő NOB-tag. 


Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) azt szerette volna, ha a teljes orosz küldöttséget kitiltják a riói játékokról, noha az amerikai küldöttségben több olyan sportoló is helyet kapott, aki korábban doppingvétséget követett el. Az oroszok teljes kitiltására végül nem került sor, de sok versenyzőjük - köztük szinte a teljes atlétaválogatott - nem lehetett ott a vasárnap zárult olimpián. 


A nyilatkozók arra nem tudtak válaszolni, hogy a 98 NOB-tag közül hányan lehetnek hasonló véleményen, mint ők. A pályázók között gyakran néhány szavazat dönt, és a voksokat erőteljesen befolyásolja a politika. Az oroszoknak három tagjuk van a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban. 


Casey Wasserman, a Los Angeles-i pályázati csapat vezetője ugyanakkor úgy véli: nem lenne értelme ellenük szavazni egy olyan vizsgálat alapján, amely teljesen független az ő kandidálásuktól. 


A NOB jövő szeptemberben, Limában dönt a 2024-es házigazdáról. 

Címkék#Rio 2016

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!