Riói olimpia 2016

2016.07.14. 20:07

Az olimpiára készülőket figyelmezteti a KKM

A konzuli szolgálat a játékok idejére megerősített létszámban lesz jelen a városban, hogy szükség esetén segítséget nyújthasson az arra rászorulóknak.

MTI

Az olimpiai, illetve  paralimpiai játékokra Rio de Janeiróba készülő magyar  állampolgárokat óvatosságra inti a Külgazdasági és  Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata.    


A konzuli szolgálat honlapján közzétett tájékoztatásban azt  írják: Rio de Janeiro augusztus 5-21. között olimpiai, szeptember  7-18. között pedig paralimpiai játékoknak ad otthont. Magyarország  a hagyományoknak megfelelően népes küldöttséggel vesz részt a  játékokon, ahol jelentős számú magyar szurkoló megjelenésére is  lehet számítani.   


A konzuli szolgálat a játékok idejére megerősített létszámban  lesz jelen a városban, hogy szükség esetén segítséget nyújthasson  az arra rászorulóknak. A konzuli szolgálat elsősorban úti okmányok  - lehetőség szerint azonnali, a helyszínen történő - pótlásával tud  segíteni, valamint konzuli érdekvédelemmel a bűncselekmények  elkövetésében érintetteknek, vagy azok áldozatává válóknak, továbbá  a sürgősen szükségessé váló kórházi kezelés vagy haláleset miatt  nyújthat segítséget. A kihelyezett konzuli tisztviselők azonban nem  tudnak segíteni a külföldön felmerülő költségek, hatósági bírságok,  díjak kifizetésében, elengedtetésében, bíróság vagy más hatóság  előtti jogi képviselet ellátásában, menetjegy foglalásában,  átíratásában vagy fuvarozásban.  


A konzuli szolgálat honlapján tájékoztat az utazás előtti  teendőkről és a konzuli elérhetőségekről az olimpiai játékok alatt.  


A közbiztonsági helyzettel kapcsolatban felhívják a figyelmet  arra, hogy Rio de Janeiro a világ egyik legveszélyesebb városa,  ahol egymást váltják az előkelő és nyomornegyedek. Az utóbbiakban  rendkívül súlyos a bűnözés, ezért még a vezetett  favela-látogatásoktól is óva intik a turistákat. A jobb negyedekben  is előfordulnak utcai rablások, és aki az óvintézkedések ellenére  ilyen helyzetbe kerül, vita és késlekedés nélkül adja át, amit  kérnek tőle, majd menjen a rendőrségre, jelentse be, mi történt és  kérjen egy példányt a jegyzőkönyvből. Ez különösen akkor fontos, ha  valamilyen okmányát is elvették.  


Felhívják a figyelmet továbbá arra is, hogy a játékok idejére a  brazil hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek  életbe. A sportrendezvények helyszínére csak érvényes  belépőjeggyel, személyi átvizsgálás, a táskák ellenőrzése,  esetenként detektoros átvilágítás után lehet belépni. A rendvédelmi  szervek utasításait nemcsak a sporteseményeken, hanem mindenhol  komolyan kell venni és pontosan be kell tartani. A rend fenntartása  érdekében a rendőrök, a biztonsági őrök nem haboznak kényszerítő  eszközöket, adott esetben fegyvert használni.  


A konzuli szolgálat arra is kitér, hogy a nemzetközi  kábítószer-útvonalak Brazília több városát is érintik, a  kábítószer-kereskedelmet pedig a brazil törvények szigorúan  büntetik. Azt kérik a szurkolóktól, hogy minden utazás előtt  ellenőrizzék, hogy poggyászuk csak olyan csomagot tartalmaz,  amelyet maguk pakoltak és zártak be.  


Az egészségügyi helyzetet illetően arról tájékoztatnak, hogy  hepatitisz A, B szempontjából az oltás mindenképpen javasolt. A  sárgaláz, hastífusz és meningitisz elleni oltás nem kötelező, de  hasznos. Az olimpiai játékokra a déli félteke téli időszakának  végén kerül sor, amikor jelentősen csökken a szúnyogpopuláció,  amely a zika és a dengue terjesztéséért felel (ezek ellen nincs  védőoltás). Ugyanakkor - éppen az átlagosnál hűvösebb idő miatt -  augusztus-szeptemberben viszonylag magas a H1N1 influenzás  megbetegedések aránya.  


Végül arra kérik az olimpiára készülőket, hogy utazás előtt  regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!