Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Győri író könyve Mengeléről - az idei év egyik legjobb prózakötete

Győri író könyve Mengeléről - az idei év egyik legjobb prózaköteteGyurkovics Tamás. Fotó: Tassy Márk
Az ország legnagyobb olvasói közösségének szakmai zsűrije szerint Gyurkovics Tamás Josef Mengeléről írt ,,ikerregénye" lett 2018 egyik legjobb kortárs prózakötete Magyarországon.
Gyurkovics Tamás Győrben nőtt fel, a Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett, a családja ma is itt él. Kapcsolata azt követően sem szakadt meg a várossal, hogy az egyetemi évek után Budapesten telepedett le.
A korábban miniszterelnöki beszédíróként is dolgozó Gyurkovics több évnyi kutatómunka után írt regényt Josef Mengeléről, az auschwitz-birekanui haláltábor hírhedt orvosáról.

Közel három évtized bujdosásban

A Mengele bőröndje című „ikerregény" két részből áll. Az első részben az író Mengele közel három évtizedes dél-amerikai bujdosásának a történetét igyekszik rekonstruálni. Ez a magyar olvasó számára nemcsak azért lehet érdekes, mert talán választ kaphat belőle arra a kínzó kérdésre, hogy vajon hogyan sikerülhetett a világ legkeresettebb háborús bűnösének évtizedeken át kereket oldania az amerikai, a német és az izraeli üldözői, valamint az amatőr nácivadászok elől, hanem olyan – itthon jobbára ismeretlen – részleteket is megtudhat belőle, mint hogy Mengele utolsó bújtatói épp magyarok voltak; Stammer Gitta pedig valószínűleg a szeretője is lett az álnéven bujkáló, és egyre paranoiásabb Mengelének.
A kötet két részből áll.
A kötet két részből áll.

Mi történt volna, ha...?

A könyv második része fikció, igaz nem a valóságtól elszakított fikció: Gyurkovics itt azzal az ötlettel játszik el, mi történt volna, ha Mengele nem ússza meg a felelősségre vonást, és a hatvanas évek elején nem Eichmannt, hanem őt fogják el a Moszad ügynökei, majd állítják bíróság elé Jeruzsálemben. Gyurkovics Tamás megírta a meg nem történt Mengele-pert is, ráadásul mindkét fejezetet egyes szám első személyben, azaz Josef Mengele nézőpontjából.
cs Tamás könyve 2018 harmadik legjobb prózakötete a Moly.hu zsűrije szerint. Fotó: Tassy Márk
Gyurkovics Tamás könyve 2018 harmadik legjobb prózakötete a Moly.hu zsűrije szerint. Fotó: Tassy Márk

A legjobbak között

Ez is hozzájárulhatott a győri író könyvének szakmai és közönségsikeréhez. Gyurkovics Tamás könyvét először a debütáló íróknak járó Margó-díj három legjobbja közé választották, időn ősszel pedig Magyarország legnagyobb olvasói közössége, a Moly.hu szakmai zsűrije a 2018 irodalmi „merítés" harmadik legjobb prózakötetének találta olyan rangos írók társaságában, mint Nádas Péter, Vida Gábor, Tompa Andrea, Szeifert Natália vagy Gerlóczy Márton.

Már a deszkákon

Mengele bujdosásának és képzelt perének története Bányai Gábor rendezőt is magával ragadta: színpadi adaptációt írt és monodrámát rendezett belőle, amelyet a budapesti Spirit kamaraszínházban játszanak Perjés János címszereplésével.
A könyvből már színpadi adaptáció is készült.
A könyvből már színpadi adaptáció is készült.
 
A regény második kiadása nemrég jelent meg, megyeszerte kapható a nagyobb könyvesboltokban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A herceg csókja nem is a kezdet, nem is a vég

A herceg csókja nem is a kezdet, nem is a vég
Szederkényi Olga újságíró-szerkesztőt mindig is foglalkoztatta, mi történik a mesehősökkel a csók, a… Tovább olvasom