Regényújság

2019.09.03. 13:40

Történelmi képregényfesztivált rendeznek szombaton Esztergomban

Külföldi és hazai képregényrajzolók mutatják be munkáikat.

Történelmi képregényfesztivált rendeznek szombaton Esztergomban, a rendezvényen a legismertebb történelmiregény-írókkal személyesen is találkozhatnak a látogatók, emellett lesznek képregénykészítési bemutatók, dedikálások, beszélgetések, közös rajzolás és izgalmas történelmi filmeket is vetítenek.


Az esztergomi királyi vár lovagtermében rendezett találkozón mutatják be a Királyok és keresztek című, Nyugat-Európában is megjelenő magyar történelmi képregény második kötetét - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

    

Németh Levente grafikus, a képregény rajzolója a műsorban elmondta, hogy a képregények első skicceit alapvetően papíron, ceruzával rajzolja meg, végül pedig digitális technika segítségével készül el.  

    

Beszámolt arról, hogy a jövő héten mutatják be Brüsszelben, Európa második legnagyobb képregényfesztiválján a Királyok és keresztek című képregény első részének holland, francia, német nyelvű kiadását. A képregényt, amelyet a helyszínen dedikálnak majd a szerzők, egy belga kiadó adta ki. A képregény második részét, amely Szent Imre herceg történetét folytatja, az esztergomi fesztiválon mutatják be.

    

Vereckei András múzeumpedagógus, a rendezvény szervezője szerint a történelmi képregény műfaja a fantázia és a nagyon hiteles, akár történelemkönyvbe is beilleszthető történelem határán helyezkedik el. "Van benne egy kis mese is" - mondta, hozzátéve, hogy a képregény műfaji adottságaival képes kitölteni olyan lyukakat, amelyek a történelemben a források hiányából fakadóan keletkeztek. Tapasztalatuk szerint a képregények felkeltik a fiatalok érdeklődését a történelem és az olvasás iránt is.

    

A fesztiválon a magyarok mellett lengyel, cseh és szlovák rajzolók mutatkoznak be.

    

A megnyitót követően kihirdetik az esztergomi Balassa Társaság történelmi képregény pályázatának eredményét, majd cseh, lengyel és szlovák alkotók mutatják be, hogyan jelenik meg közös történelmünk a képregényen keresztül.

    

Az érdeklődők megismerkedhetnek az idei év újdonságaival, lesz a kiterjesztett valóság technológiáját használó bemutató, valamint térbeli vármakett-nyomtatás és közös képregényrajzolás.


További információk, részletes program ITT>>


Nyitókép forrása: Képes Krónikák/Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!