Regényújság

2019.05.12. 08:25

Újra látható könyvritkaságok Cambridgeben, köztük Isaac Newton munkája

Tízhónapos felújítás után újra látható a cambridge-i tudománytörténeti múzeum több mint 10 ezer kincse, köztük asztronómiai, navigációs és matematikai ritkaságok.

mti

A 75 éves intézmény renoválása során új padlókat fektettek le és a tető karbantartását is elvégezték - írta a BBC hírportálja.


A Whipple Tudománytörténeti Múzeum a Cambridge-i Egyetemhez tartozik. A tudományos eszközök kereskedelmével foglalkozó Robert Stewart Whipple alapította 1944-ben, amikor saját gyűjteményét az egyetemnek adományozta. A múzeumnak jelenleg több mint tízezer tudományos eszköz és ritka könyv van a birtokában.


A legnagyobb kincsei közé tartozik egy mikroszkóp, amelyet Charles Darwin használt és egy 1750-ből származó hatbolygós naprendszermodell, de földgömbök és a 17-19. századi teleszkópok is szerepelnek a kollekcióban.

Illusztráció

A könyvritkaságok között látható Isaac Newton munkája, a Principia Mathematica és Christiaan Huygens Horologium Oscillatorium című műve.


A gyűjtemény igazgatója, Claire Wallace szerint a múzeum "varázslatos hely", történelmi épülete az egyetem egykori fizikai és kémiai laboratóriuma volt.

A kollekció rávilágít a tudományos törekvések általános kulturális jelentőségére és a nagy tudósok életére és eredményeire"

- hangsúlyozta Wallace.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!