Regényújság

2018.10.21. 14:00

Mögörződik az ,,ö" - Rózsa Sándor szavajárását kinevetik az ős-szegediek

A magyar köznyelvet beszélők nem mindig tudják eltalálni azt, hova is kell az ö. Az Oszter Sándor-féle Rózsa Sándor-filmet a szegedi nyelvjárásban beszélők nem tudják kacagás nélkül végignézni, annyira szembetűnő a film mű-öző nyelvjárása.


Az úgynevezett ö-ző nyelvjárás ápolásáért és megőrzéséért hirdetett pályázatot a hódmezővásárhelyi Wass Albert Irodalompártoló Egyesület.  

"Azért tartjuk fontosnak möghirdetni minden évben az ö-ző tájnyelvi pályázatunkat, hogy mögőrződjön a helyieknek nagyon fontos édös kincs, amivel mögismerjük egymást akármilyen városban is vagyunk" - mondta el Fülöpné Rákos Éva alapítója.  

A szervezet olyan történeteket vár, melyeket vásárhelyi nyelven írnak vagy mondanak el, tematikai és műfaji megkötés nélkül.  

A pályaművek leadási határideje 2019. január 9-e; a legjobb történetekből könyv készül. a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület immár nyolcadik alkalommal hirdette meg nyelvjárási pályázatát.

 

Az ö-ző nyelvjárás a magyar nyelv egyik kincse.

Az ö-ző nyelvjárás a magyar nyelv egyik kincse.Lehet ö-zni úgy is, ha az ember "nem születik bele", de azért ez többnyire lélekből jön. Ha valaki csak próbálkozik a szegedi nyelvjárással, könnyen nevetség tárgya lehet: a rossz helyen használt ö-zést bizony megmosolyogják azok, akik benne élnek a nyelvben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!