Radír

2016.09.02. 17:36

Özönlöttek a mai korrajzok a Magyar Radír pályázatra

Minden várakozást felülmúló eredményt hozott a beadási határidő augusztusi zárultával a Kisalföld-Tarandus országos szépirodalmi pályázata, a Magyar Radír 2016. A siker számokban mérhető: 315 szerző küldte el írását. A legtöbben a mai magyar valóságból a migráció, a külföldi munkavállalás és az egészségügy témája köré építették pályaművüket.

Werner Krisztina

 A Kisalföld szerkesztősége a szépirodalmi pályázat gondolatával remek partnerre talált a győri Tarandus Kiadóban. Részükről Moldova Júlia  szerkesztő és Réti Attila író végzik az előzsűrizést, majd a rostán fennmaradó írásokat továbbadják a zsűrinek. 

Amit már most tudni: az egész ország területéről és a határon túlról is küldtek novellákat. Örvendetes, hogy a szerzők tíz százaléka diák. 


„Szinte a kiírás napja óta érkeztek a pályázatok – mondta Réti Attila a Tarandus Kiadó vezetője. 


– Főszerkesztőmmel, Moldova Júliával valamennyit elolvastuk. A nagy dömping természetesen ezen a héten volt. Akadtak írások, melyek beszippantottak és élvezettel olvastam. Volt, aminek többször neki kellett rugaszkodni, hogy megértsem." A pályázati kiírás egyik feltétele volt, hogy az írások a mai Magyarországról, a társadalmat érdeklő eseményekről, folyamatokról szóljanak. Réti Attila szerint várható volt, hogy a bevándorlókkal kapcsolatos témák nagy számban jelennek meg. Szerencsére van ebben a témában is néhány kincs.


A másik nagy témakör a külföldre távozott honfitársainkról szól, a harmadik nagy terület az egészségügy, mint a szerzők kimeríthetetlen ötletháza. Az oktatásügy problémái is több műben felszínre kerültek. 

 

Novellától a groteszkig


Következetes és egyértelmű szempontok szerint történik az előolvasás, mert bár „néhányan szemfülesen beleírtak a művükbe egy hajléktalant, egy menekültet, de ettől az még nem vált aktuálissá. Sokan gondolják úgy, az író dolga, hogy ítélkezzen és moralizáljon. Fontosnak tartom majd a zsűrizés alatt, hogy keressük és értékeljük az irodalmi kreativitást" – fogalmazott Réti Attila.


A beérkezett 315 pályázat mellett a műfaji változatosságra sem panaszkodhatunk. A novellát mint legkedveltebb műfajt az esszé és a riport követi és egyik-másik groteszk írás is várományos a legjobbak között. 

„Az egyéni sorsok megélése kikiabál a sorokból. Ami igen fáj, az a családok szétszakadása a külföldi munkák miatt" – összegezte az eddig olvasottak alapján Réti Attila.

A Magyar Radír 2016 szépirodalmi antológia grafikai terveit Bodrossy Márk készíti. A díjátadó és kötetbemutató november 20-án 14 órakor lesz a Győri Nemzeti Színház nagytermében, a Győri Könyvszalonon

A Magyar Radír 2016 szépirodalmi antológia grafikai terveit Bodrossy Márk készíti.

Ahogy azt már a kiírásból is tudni lehetett, a díjazás és a nyeremények felülmúlják az ismert irodalmi pályázatok elismeréseit. A 250–150–100 ezer forintos pénzdíj mellé 20–25–5 ezer forint értékű könyvcsomag illeti a legjobb szerzőket. Ötven pályaművet antológiába gyűj- tünk egybe, a legjobb 12-t a regényújságban is közöljük.


Könyvbemutató a Győri Könyvszalonon


A pályázati kiírás nevét viselő, Magyar Radír 2016 című kötet különleges kritikai hangvétellel, irodalmi igényességgel ábrázolja azt a magyar valóságot, amelyben mindannyian élünk. A könyvet a díjátadó ünnepségen mutatjuk be november 20-án 14 órakor a Győri Nemzeti Színház nagytermében a Győri Könyvszalonon. 


Moldova Júlia, a Tarandus Kiadó főszerkesztője:  – Ezt a véletlen keresztmetszetet nem lehet csak zsűriként, megrendülés nélkül olvasni. Hiszen arról szól, amiben épp élünk, ez a mi kilátástalan, szürke, szétszakított, de talán mégsem reménytelen életünk. Megtiszteltetés és próbatétel a szembesülés, a tehetségkutatás itt is valódi, izgalmas kincsvadászat, remélem, sokan átélik majd, ha belelapoznak a nyertes pályaművekbe.


Nyerges Csaba, a Kisalföld főszerkesztője: – Nagy öröm számunkra, hogy a magyar sajtóban egyedülálló módon olyan szépirodalmi igényességű csemegékkel is szolgálhatjuk olvasóinkat, mint a szombatonkénti verses oldalak, az ezekre épülő hangoskönyvek és a minden második csütörtökön jelentkező Regényújságunk. Lelkesít bennünket, hogy irodalomszerető olvasóink hamar megkedvelték ezt az új, hiánypótló magazint. 

Regényújságunkban hirdettük meg a Tarandus Kiadóval közösen szépirodalmi pályázatunkat. Minden várakozást felülmúló számban érkeztek a nyár végi határidőig a mai magyar valóságot bemutató novellák. Ezért is ajánlom nagy szeretettel olvasóink figyelmébe a Győri Könyvszalonra megjelenő Magyar Radír 2016 antológiát, amit a kiváló győri könyvkiadó partnerségével és nagy gondossággal állítunk össze. Olyan aktuális, elgondolkodtató, a mindennapjainkról szóló írásokkal, amelyek igazi katarzist hozhatnak az olvasóknak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!