Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Zolika az utolsó újszülött?

Kapuváriak: Sopronban szülhetnek áprilistól, aki nem ott akar, fizetnie kell.

Tapintható az elkeseredettség és a kilátástalanság a kapuvári szülészeten: április 1-jével, az aktív ágyak megszűnésével az újszülöttosztályt és a szülészetet is felszámolják. Lehet, hogy Cserpesné Sipőcz Andrea kisfia, Zoltán az utolsó itt életre segített apróság.

Április elsejétől a kapuvári kórházban az úgynevezett aktív ágyak megszűnésével az újszülöttosztályt és a szülészetet is felszámolják. Az eddigi információk alapján a kapuvári körzetbe tartozó szülőket Sopronba irányítják át, függetlenül attól, hogy esetleg lakóhelyük szerint Csornához közelebb lennének. Aki viszont nem a hivatalosan kialakított körzetben kíván életet adni gyermekének, annak fizetnie kell.

A megyei kórházakat fenntartó önkormányzatoknak a héten el kell dönteniük, aláírják-e a finanszírozási szerződésüket az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Bár szinte mindenki morog, zsarolást, fenyegetést, kiszolgáltatottságot emleget, szinte biztos, hogy szentesítik a szaktárca számait.

„Született Terciánál?"

Hogy mennyit? „Az egészségpénztár által finanszírozott kórházi költségek 30 százalékát, ha viszont még orvost is választ az illető, akkor további 30 százalékot" – tudtuk meg Kerekes György főorvostól. Tanácsadásra továbbra is bármelyik szakorvoshoz járhat a kismama. Kapuvárról és környékéről tehát a jövőben a soproni kórházban dolgozó orvost kell választani, vagy számolni kell azzal, hogy más vezeti le a szülést, nem a tanácsadó. Minisztériumi forrásból ugyan elhangzott, hogy a gondozó orvos vendégként jelen lehet a szülésnél, de hogy milyen módon, arról még nem kaptak értesítést. Kapuváron jelenleg négy szakorvoshoz járhatnak gondozásra a várandós nők. A kórházban két főállású szakember várja bizonytalanságban a jövőt. Információink szerint egyiküket a csornai kórház átveszi, a másik doktor pedig Sopronba távozik.

Ottjártunkkor a megkérdezett kismamák valamennyien elégedetten nyilatkoztak az ellátásról, ugyanakkor fájlalták az osztály megszűnését. A dénesfai Bognárné Töreki Tímea ikreknek adott életet Kapuváron két hete. Ha férjének a győri vagy a soproni kórházba kellett volna látogatásokra járnia veszélyeztetett terhes feleségéhez, akkor bizony a mostani tízszeresét vagy még többet is utazásra kellett volna költeniük. Menyhártné Holczer Anita első gyermekének adott életet. „Felejthetetlen apás szülésünk volt" – mondta mosolyogva. „Aki viszont hirtelen szül, és a mentőautóban lesz meg a gyerek, annak mit írnak be az anyakönyvébe?" – kérdezte. – „Született Terciánál?"

Szajkovics Katalin a második gyermekét szülte a kapuvári kórházban. – Az állam hozzáállását a gyermekvállaláshoz jól mutatja, hogy nem érdekli, mi lesz azokkal, akik ezután száz kilométeres utazásokra kényszerülnek, ha hozzátartozóikat akarják meglátogatni – jegyezte meg a férje.

Három héttel korábban

A kapuvári Cserpesné Sipőcz Andrea valószínűleg itt utolsóként, hétfő reggel adott életet Zoltán nevű kisfiának. Az elsőt is Kapuváron szültem, szinte természetes volt, hogy a második is itt jön a világra – tette hozzá a fiatal anyuka.

Nagy szerencsének tartja, hogy a baba három héttel előbb érkezett, hiszen elseje után utazhatott volna Sopronba.

Mind az osztályról, mind az ott dolgozókról csak jót tudott mondani, bár azt sajnálatosnak tartja, hogy a szülésnél jelen lévő, harminchárom éve itt dolgozó szülésznőnek ez volt az utolsó munkája Kapuváron. – Szinte tapintható az elkeseredettség és a kilátástalanság a szülészeten – mondta az anyuka, aki az aktív ellátás megszüntetésének napján, 31-én mehet haza.

Az osztályokon dolgozó szülésznők szerint teljes az apátia köreikben, hiszen jelenleg elképzeléseik vannak csak jövőjüket illetően. Felmerült ugyan a felnőtt ápolói státus, ám ez esetben akár harmincezer forinttal is kevesebb fizetést vihetnek haza. – Talán elmehetek nyugdíjba a következő időszakban, ám azt nehezen dolgozom fel, hogy a munkahelyem ilyen módon szűnik meg – mondta Horváth Lászlóné, aki 1969 óta dolgozik a szülészeten.

Tízből négy nem

– Április elsejétől átalakítjuk a szülészetet is, de a még ott fekvő anyukákat természetesen tovább gondozzuk – jelentette ki dr. Benedek Zoltán igazgató főorvos. Az előzetes számítások szerint a jelenlegi tíz szülésznőből négyen nem fogadták el az ápolói státust.

– Akik nem maradnak, azok végkielégítését – melyre pályázati pénzt vár a város – a képviselő-testület elé viszik. Az igazgató főorvos azonban még hozzátette: a megyei ÁNTSZ is jelentést kér a létszámokról, ez a szervezet is próbál segíteni. Információink szerint jelenleg négy gyermekápoló, két-két műtős és aneszteziológiai asszisztens, valamint két műtőssegéd sem vállalta az átsorolást.

Az előzőekre reagálva Hámori György polgármester kijelentette: az önkormányzat és a kórház vezetése is azon dolgozik, hogy a kialakult új formában a legjobb ellátást kapják a kapuváriak és környékbeliek. – Ez többek közt például sürgősségi ellátást és egynapos sebészetet jelenthet a városban – hangsúlyozta Hámori György. Hozzátette: erre az új kórháztörvény is lehetőséget teremt.

T.A.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összevonják az általános iskolákat

A közbiztonságról és többek között az emelkedő temetői díjakról tárgyaltak a kapuvári képviselők. A város összevonja általános iskoláit és indul az önhikis pályázaton. Az új városi rendőrkapitányság április 21-én nyílik meg. Tovább olvasom