Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Zenei csemegék Beleden

Első alkalommal rendezik meg a Rábaközi Zenei Napokat Beledben. Június 7. és 9. között számos komolyzenei program várja az érdeklődőket, amelyekre távolabbról is megéri ellátogatni. .
A zenei napokon Halmos László (1909 – 1997) karnagyra, zenepedagógusra emlékeznek a résztvevők. A háromnapos sorozat megálmodója, Kovács Gyuláné elmondta, a karnagy felesége, Halmos Lászlóné és fia, Halmos Péter lesz a díszvendég. A nagyváradi születésű Halmos Lászlóról megtudtuk, miután 18 évesen Győrbe került, a bazilika karnagya lett. A zeneszerző már fiatalon több külföldi díjat kapott, nevéhez több mint kétezer egyházi és világi mű kapcsolódik. Írt oratóriumokat, latin motettákat, miséket. Zenepedagógusként pedig számos gyermek- és felnőttkórus alapító karnagya volt.
Június hetedikén, pénteken délután öt órakor kezdődnek a programok a beledi művelődési házban. A Halmos Lászlóról szóló előadást a Halmos-kiállítás megnyitója követi. Másnap, szombat délelőtt, szintén a művelődési házban, gyerekcsapatok vetélkednek. A zsűri elnöke dr. Barsi Ernő lesz, aki délután két órakor Halmos Lászlóról mint szakemberről és barátról beszél. Az előadást a beledi római katolikus templomban gyerekkórusok hangversenye követi. Este fél héttől Pintér Ferenc énekművész dalestje hallható, ahol Bak Tamás működik közre. Vasárnap a délelőtt tizenegy órakor kezdődő ünnepi szentmisén nyolc kórus ad elő műveket a zeneszerző munkásságából, köztük a győri bazilika Palestrina kórusa, melynek Halmos volt az alapítója. A délután fél négykor kezdődő kórushangversenyt követően a záróbeszédet Halmos Péter mondja el.
Kovács Gyuláné Németh Rita, aki a kapuvári templomi vegyes kart is vezette, elmesélte, hogy egy Halmos-darab volt az első, amit a kórus előadott. A szervező szerint számos zeneszerző van napjainkban előtérbe helyezve, míg mások méltatlanul vannak háttérbe szorítva. Ezért esett a választás Hamos Lászlóra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülnek az aratásra

Június 14-én megkezdődnek az aratás előtti tűzoltószemlék. Az a tulajdonos, aki az aratásban részt… Tovább olvasom