Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Wass Albert szobrot terveznek

Kapuvár - A rendszerváltás környékén két szobrot lebontottak, az elmúlt tizennyolc évben pedig hármat építettek Kapuváron. A legújabb elképzelés: Wass Albert mellszobra a Trianoni harang mellé, de terveznek egy Hany Istók-szobrot is a várárok parkjába.
Nem túl mozgalmas az utóbbi húsz év szobortörténelme Kapuváron. A rendszerváltás környékén két szobrot, a szovjet emlékművet és a Lenin-szobrot lebontották, az azóta eltelt években pedig három új alkotás került Kapuvár köztereire és a kórház parkjába. A helyi tervek szerint egy Hany Istók-szobor kerülhet – vélhetően két év múlva – a várárok parkjába, ám a legfrissebb hírekben az szerepel, hogy még idén ősszel az erdélyi író, Wass Albert mellszobrát avatják a Trianoni harang mellett.

A 85-ös főút és a Damjanich utca kereszteződésébe az ötvenes években kerülhetett egy, a szovjet „felszabadítókra" emlékeztető szobor.

A városi pletykák szerint az ’56-os események folytán le is húzták a talapzatáról. Ez utóbbinak később hatása lesz a rendszerváltáskori lebontásra is.

– Még az önkormányzati választások előtt határozták el az akkori ellenzéki pártok, hogy 1990. március 15-ét már a lebontott szovjet emlékmű helyén ünnepeljük – mondta Varga Gyula, Kapuvár első polgármestere.

Az akkori városi tanács utasítására a helyi városgazdálkodási vállalat kapta meg a munkát. A vállalat akkori főmérnökének elmondása szerint a dolgozók egy része – emlékezve az 1956-os eseményekre – fenntartással fogadta a bontási munkákat.

– Azokat, akik ’56-ban részt vettek a szobor lehúzásában, később bebörtönözték és dolgozóink erre emlékezve nehezen szánták rá magukat a bontásra – mesélte Papp Imre. A szobor egy vasbeton mag köré épült, egy sor téglából, amire felfogatták a külső mészkő lapokat. Ezek – Papp Imre elmondása szerint – többször voltak javítva.

– A lapokat – tudomásom szerint – a mai napig őrzik Kapuváron, nem törték össze – mondta Varga Gyula. Helyi információk szerint a városháza bejárati lépcsőinek anyaga a szovjet emlékmű talapzatából (is) készült.

A következő bontásra ítélt „alkotás" a jelenlegi Szent István park Lenin-szobra volt. Varga Gyula emlékei szerint 1990. március 15-én néhány helybéli fehér lepellel letakarta és nemzetiszínű szalaggal átkötötték. Lenin nem sokkal később ugyanúgy raktárban végezte Kapuváron, mint a szovjet emlék.
A szoborbontásnak ezzel jobbára vége is lett Kapuváron. Az első új alkotást a Szent István parkba helyezte a városházi akarat. Államalapító királyunk és Gizella szobrát 2000 augusztusában avatták a helybéliek. A következő avatásra öt évet várt a város, mikor a kórház parkjában leleplezték Köő Pál Kossuth-díjas szobrászművész alkotását, Veres Jánosnak, a Veres-tű feltalálójának szobrát.
A kapuvári polgári társaság kezdeményezésére, 2006. október 23-án leplezték le a város újabb szobrát a Fő téren, a Szent Anna-templom előtt.

Wass Albert mellszobor
Wass Albert mellszobor

Ezzel le is zárult a város szobortörténetének egyik fejezete. Az utóbbi években több ötlet is napvilágot látott újabb köztéri alkotások felállítására. Ezekből a helyi polgári társaság ötletének megvalósítása a legvalószínűbb.

– Vélhetően még idén ősszel felavatjuk az erdélyi születésű író, Wass Albert szobrát, a tűzoltóság mellett, a Trianoni harangnál – mondta el lapunknak Kóczán Zoltán, a polgári társaság elnöke. Az alkotást pályázati pénzből és egyéb támogatásokból valósítják meg. – Terveink szerint nem állunk meg Wass Albertnél, a későbbiekben egy szoborparkot szeretnénk létrehozni, melyben a határokon kívül rekedt magyar művészeknek állítanánk emléket – tette hozzá Kóczán Zoltán.

A kapuvári városszépítő egyesület tervei közt egy várárokba helyezendő Hany Istók-szobor is szerepel, ám Magyar Attila, az egyesület nemrég megválasztott elnöke szerint ennek megvalósítása 2010 előtt nem várható. – Nem is biztos, hogy a már megpályáztatott és kiválasztott tervet részesítjük előnyben – jelentette ki Magyar Attila.

Ha avatásra nem is, javításra azonban a közeljövőben sor kerül. A Fő téri park, 1924-ben avatott, Kisfaludi Strobl Zsigmond által készített világháborús emlékművét a következő hetekben leemelik talapzatáról, felújítják és egy teljesen új, már az időjárás viszontagságainak is jobban ellenálló talapzatra helyezik vissza.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. Magyar Attila 2008. augusztus 18. 23:05
  „Kedves K.L.

  Nincs szó hátrányos helyzetről. A Hany Istók szobor sok éve született ötlet. Két éve arról született döntés, hogy lesz méltó helye a parkban, a vár előtt. Arról is szólt akkor a döntés, hogy a szobor költségeit a Városszépítő Egyesület próbálja meg előteremteni, adományokból, pályázatokkal, gyűjtéssel. Az egyesület dolgozott is az ügyön, de a nonprofit forrásszerzés nem könnyű feladat, ezt tapasztalatból is mondom. Az egyesület tavaszi tisztújításának, vagy ahogy a jelölőbizottság tagjai fogalmaztak a ´generációváltásnak´ is pontosan az volt a célja, hogy a megváltozott viszonyokhoz (értsd: csökkenő önkormányzati támogatás, csökkenő meghatározó városi cégek által nyújtott támogatás) jobban alkalmazkodni képes vezetése legyen az egyesületnek.

  A megtisztelő felkérést az egyesület vezetésére én kaptam, s bár rendkívül elfoglalt vagyok más civil szervezetek tevékenysége kapcsán, elfogadtam az pontosan azért, mert egy nagy múltú (jövőre 30 éves) egyesületről van szó, és rengeteg tapasztalt, komoly lokálpatrióta elkötelezettséggel bíró tagja van az idősebb korosztályból. Úgy gondoltam/gondoltuk, hogy ezt a tudást és a fiatalabb generáció rugalmasságát és alkalmazkodó képességét ötvözve az egyesület komoly terveket tűzhet ki maga elé. Például egy politikamentes, lokálpatrióta, turisztikai szempontból sem elhanyagolható attrakciót, mint a Hany Istók szobor. Nem állunk rosszul, nagyon komoly eredményeket sikerült elérnem, de erről hamarosan úgyis értesülhet majd. A szobor pedig szerintem 2010 nyarára elkészülhet. Úgy, hogy lesz idő beszélni róla, lesz idő felkészülni rá, lesz idő hírét vinni Hany Istóknak. :)

  A Wass szobor tudtommal semmivel sincs előbbre, már ami az önkormányzati megítélést és támogatást illeti. Bár a szobor állítást felvállaló Kapuvári Polgári Társaság munkájában 2006 óta személyes okokból nem veszek részt, úgy gondolom, hogy hasonlóan pályázati források illetve cégek, magánszemélyek támogatására számítanak. Talán költségeit tekintve is kisebb vállalkozásról van szó, mint Hany Istók szobra esetében. Emiatt lehet, hogy hamarabb meg is valósulhat. De anélkül, hogy az elképzelés mellett vagy ellen érvelnék, azt gondolom, hogy hosszú távon Kapuvár számára egy Hany Istók szobor -annak egyedi és helyi jellege miatt- jóval nagyobb idegenforgalmi jelentöséggel bírhat, mint bármely más jelenleg tervezett szobor. A helyi összetartozást illetően nemkülönben.”
 • 48. K.L. 2008. augusztus 18. 20:09
  „Kedves Magyar Attila!

  ,, Van akinek semmi nem felel meg ,, cikk kapcsán fogalmazódott meg bennem a kérdés, hogy a pályázati pénz mi? Válasz: adófizetők pénze - a cikknél is leírtam -.
  Attila szerinted hogy történhetett meg, hogy a két éve zöld utat kapott Hany Istók szobor hátrányos helyzetbe került a Vass szoborral szemben? Különösen most, hogy vezetőink az idegenforgalomtól várnák városunk felvirágzását. Szerintem is meg sok-sok kapuvári szerint is helyi értékeink több megbecsülést érdemelnének. A Vass szoborral ellentétben, a Hany Istók szobor inkább összetartozást, patriotizmust erősítene, ami gondolom üdítően hatna a politikától agyonzaklatott kisvárosi életünkren.

  Üdvözlettel”
 • 47. 13. ISTVÁN 2008. augusztus 16. 11:33
  „T. Kapuváriak!

  Ajánlom : Wass Albert Intelem c. versét

  ,,S a gyűlöletet nem mossa le semmi,
  csak az öszetartó igaz szeretet! ´ ´”
 • 46. Magyar Attila 2008. augusztus 15. 23:35
  „Kedves K.L.

  Nyilván nem helyi pályázatokról van szó.

  Viszont ha vannak országos vagy uniós kulturális témájú források, akkor hiba volna azokat nem figyelni, nem igénybe venni.

  Üdv
  MA”
 • 45. Kapuvári II. 2008. augusztus 15. 22:07
  „Kedves K.L.!

  Szerintem itt nem kapuvári (tehát helyben kiirt) pályázatról van szó, hanem központ (állami), vagy EU-s páyázatról, amire Kapuvár ebben az esetben is pályázott. De lehet, hogy én tudom rosszul.
  Üdvözlettel”
 • 44. K.L. 2008. augusztus 15. 22:01
  „Kedves Magyar Attila!
  Feltételezem, hogy a 39. hozzászólás első része nem nekem szól. Az nem vitás, hogy pályázati pénzt arra kell felhasználni amire kérték. Azon viszont lehet vitatkozni,hogy mire írunk ki pályázatot.
  Üdvözlettel”
 • 43. K.L. 2008. augusztus 15. 20:21
  „Kedves Kapuvári II.
  Köszönöm!
  Üdvözlettel”
 • 42. Magyar Attila 2008. augusztus 15. 20:12
  „Kedves Kapuvári II.

  Tökéletesen egyetértek. Ezért is gondolom, hogy nem minden kérdést kell a fórumok keretében megválaszolni.

  Ps: Nem, dehogy, semmi hátsó szándék. De nagyon kereknek találtam a részletekbe menő, precíz, ugyanakkor végig tárgyilagos megfogalmazást. :) A "kis növényhatározó" szócikkei jutottak eszembe :)”
 • 41. Kapurári II. 2008. augusztus 15. 16:58
  „Kedves Magyar Attila!

  Nem számomra "proli csacskaság" az irás! (Most is irok.) Az irás "ebben" a formájában a vélemény- és szólásszabadság megtestesitője, - talán a közvetlen demokráciájé is. Egyébként pedig művészet (attól függ, kinek a kezében). És ez jól van igy.
  Akkor nincs ez jól, amikor egyesek ezzel a formával (ti. a fórumokkal) és az anonimitással visszaélve tartalmatlan mocskolódásra, személyeskedésre használ(j/n)ák a betűk hatalmát. Ezért szólok hozá ritkán a fórumokhoz, és ezért üdvözölném, ha a képernyők alján futó csikokat is megtiltaná az ORTT.
  Ps: Ugye, nem "hátsó szándékkal" menti el soraimat? :)”
 • 40. Magyar Attila 2008. augusztus 15. 14:43
  „Kapuvári II.

  mondjuk azért abban állapodjunk meg, hogy az írás nem feltétlenül csak "afféle proli csacskaság"... ;)

  de még mindig LOL a többin... :D :D”
 • 39. Magyar Attila 2008. augusztus 15. 14:30
  „Kedves K.L

  Ha egy pályázat kifejezetten arra kerül kiírásra, hogy mondjuk szobrokat vagy emlékműveket állítsanak, akkor szerintem nem kellene számon kérni, hogy miért költik arra. Higgye el, senki nem akarja, hogy útépítésre nyert forrásokból legyenek a szobrok.

  Azért nem itt reagálok mindenre, mert - remélem ezt belátja - ez se nem hivatalos, se nem átlátható kommunikáció. Magyarul mindenki azt ír amit akar, akár teljesen felelőtlen kijelentéseket és rosszindulatú megjegyzéseket tehet. Tudom, hogy sok szempontból kényelmes, és gyors is, ugyanakkor eléggé hiteltelen forma. Csak hogy példát mondjak, mi a garancia, hogy ezt valóban az a Magyar Attila gépelte be, akihez Ön szólt?

  Ha gondolja, szervezhetünk egy "fórum találkozót", aztán beszélgethetünk a város aktuális ügyeiről.


  Kedves Kapuvári II.

  :D :D :D Ezt elmentem magamnak, mielőtt kimoderálják :D :D :D

  A "Ps"-ben megfogalmazott hozzáállása tiszteletre méltó, és például szolgálhatna sokak számára!”
 • 38. Kapuvári II. 2008. augusztus 15. 12:05
  „Kedves K.L.!

  A Polgári Társaság első embere, aki egyben sok más funkciót is betölt, - valamint szeretne még többet és magasabb szinten is betölteni - és aki szakmája szerint egy "vállalkozó" (kedvű vendéglátós), nem az irott szó embere. Hozzászólásai és véleménye, amit alkalomadtán szivesen és számára meggyőzően kifejt, kimeritik a évtizedes fogalmat: brossúra-szöveg. Valahol hallotta, valahol tanulta...Bizonyára biztatják is felettesei ennek továbbadására, de valószinűbb, hogy maga is ebben az irányban látja a karrier lehetőségét. A gazdasági hatalom mellé a politikai hatalom: régi igazság ez bizonyos körökben. ő maga valószinűleg olvas (ld. brossúra), de az irást másokra hagyja. Ő poziciójából kifolyólag egyrészt felette áll efféle proli csacskaságoknak, másrészt nehezére esne a konfrontáció, harmadrészt meg irni kéne tudni. Sajnos többet nem látok benne. Ezzel ő tisztában van (ha nem, akkor még rosszabb a helyzet, mint gondoltam), sőt azzal is, hogy a városban nem sok tiszteletnek örvend, ennek ellenére tovább játsza szerepét. Ilyet áldozatot csak "magasabb cél" érdekében hoz az ember.

  Ps.: a politikailag másként gondolkodókat mindig is tiszteletben tartottam, és tartom a jövőben is, ha látom a háttérben meghúzódó erkölcsi értéket, a pozitiv és konstruktiv hozzáállást, a közösségért tenni akarást.
  Magam nem tartozom és nem tartoztam egy politikai képződményhez sem. Valószinűleg nem is fogok már.
  Üdvözlettel”
 • 37. K.L 2008. augusztus 14. 23:47
  „Kedves hozzászólók 27,29,30,33,34, nagyon igazatok van! Kiváncsi lennék véleményeitekre, hogy az illetékes úr, aki a Polgári Társaságnak is és a Fidesznek is első embere, miért nem reagál kitünő hozzászólásaitokra. Érdekesnek találom a Polgármester úr reagálását is-adófizetők pénze semmi-. A pályázati pénz mi? Magyar Attila is fura, a hemzsegő téves információkra miért nem itt reagál?
  Tisztelettel”
 • 36. csornai 2008. augusztus 14. 10:08
  „Ha lesz Wass Albert szobor, Csornáról is menni fogunk az avatásra!
  Sok szerencsét hozzá! Hajrá Kapuvár!”
 • 35. helyi 2008. augusztus 12. 20:32
  „P. Mester!
  ülj a P. Mesteri székbe!”
 • 34. istók 2008. augusztus 12. 01:23
  „Én igazán örülnék Hany Istók szobrának. Kapuvárhoz kapcsolódik, és egy igazi legenda :). Már meg is pályáztatták, régóta beszélnek róla, de csak mondják, hogy majd lesz valamikor. Ezt kellene szorgalmazni, nem pedig a Wass Albert szobrot.
  Igazat kell adni azoknak a véleményeknek, akik szerint sokkal nagyobb magyar írók és költők is voltak ( a határokon túl is), akikről előbb kellene szobrot állítani, mint Wassról. Hisz ő megosztott személyiség, nemcsak politikai, de irodalmi körökben is, ez tény.
  De itt most a politika előtérbe került az irodalommal és történelemmel szemben. Sajnálom.
  Végezetül idézném Magyar Attila néhány szavát (20. hozzászólás), aki ugyan a Hany Istók szoborról mondta ezeket, de szerintem pont ezek azok a gondolatok, melyek miatt nem kellene a Wass szobor:
  "nem biztos, hogy az itt élők ízlésével, elképzelésével is összhangban van. Személy szerint én azt gondolom, hogy egy barátságos és szerethető figuárát kell alkotni, olyan szobrot, ami mellé az idelátogató túrista családok gyerekei szívesen odaülnek egy fénykép erejéig"
  Ez igaz minden szoborra.”
 • 33. hazalány 2008. augusztus 11. 21:09
  „Tisztelt P. Mester!
  Nagyon köszönöm hozzászőlását nagyon sok új ismeretet kaptam belőle.
  Továbbra is tartom azt a véleményemet, hogy Kapuváron olyanok kapjanak szobrot akik tettek ezért a városért vagy innen származnak.Wass Albert munkássága számomra nem képez igazi irodalmi értéket, de aki rajta keresztül jut el oda , hogy átérezze magyarságát biztos ,hogy nem válik kárára de ezért ne Kapuváron kapjon szobrot
  A cikkből nem derült ki ,hogy miért pont őrá esett a választás talán mélyebben utána kellett volna ennek nézni.Örüljetek ezt kapjátok!.........
  Úgy gondolom a lokálpatriótizmus kialakításában fontos, hogy megismerjük a múltunkat és azokat az embereket akik sokat tettek kis városunk fejlődéséért. Sok fiatal nem kötődik ide de múlton keresztül talán megtaláhatjuk azokat akikre büszkék lehetnek és ezért vállalják idetartozásukat.”
 • 32. Magyar Attila 2008. augusztus 11. 12:13
  „Kedves P. Mester!

  Nagyon köszönöm az ötleteket és javaslatokat, engedelmével (engedelmeddel) a hozzászólást elmentettem, későbbi felhasználásra. Ezen felül kérem, hogy amennyiben részletesebben is szeretne lokálpatrióta elképzelésekről, lehetőségekről egyeztetni velem, keressen meg (ma@mpr.hu). Szívesen vennék egy személyes találkozást. (A párthovatartozás és politikai meggyőződés jelen témát illetően számomra nem releváns!)

  Kedves Kapuvári II.

  Köszönöm a hozzászólását. Valóban én nem a Wass Albert szobrot tervező szervezet nevében nyilatkoztam. A hozzászólás további részeit nem kommentálnám, de azt is köszönöm...”
 • 31. Kapuvári II. 2008. augusztus 11. 12:05
  „Miért nem tartunk lakossági fórumot az ilyen ügyekbe?!. Ezek nem (párt)politikai kérdések!
  És akkor még egy egész "szoborparkot" terveznek!

  A jóisten mentsen bennünket, meg a várost a pártkatonáktól!”
 • 30. Kapuvrári II. 2008. augusztus 11. 11:42
  „Kedves P. mester!

  ABSZOLÚT egyetértek veled. Ez van!
  (Talán éppen ezzel ártanak egyébként ennek a szerencsétlen Wass Albert nevű műkedvelőnek legtöbbet, hogy ennyire nyomják. Igy aztán már senki nem tudja elfogulatlanul olvasni.)
  Rijunk együtt itt a Kisalföld szivében 80 év távlatából Erdély elvesztésésén! Más dolgunk, meg úgy sincs, - a jövő meg majd magától felépül. Lényeg, hogy a korszellemet kiszolgáljuk. De mi lesz, ha majd megint fordul a szél?...

  Ami Magyar Attilát illeti: nem hiszem hogy védelemre szorul, de a fórum valahol elkanyarodott. Magyar a tervezett Hany Istók szoborról beszélt az interjúban.

  A Wassalbertot meg olyan humán értelmiségi műértők nyomják itt helyben, akiket nem szeretnék megnevezni, de mindenki tudja melyik pincérről van szó. (Nagyon meg szeretnének felelni valami elvárásnak: csak nem karriert épitünk? Netán országgyűlés?...)

  Sajnálom azokat az értelmes jobboldali képviselőket, akiknek egy frakcióban kell ülni velük!”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lehet parkolni a Fő téren

Kapuvár - A szombati Sás utcai fesztivál lovasfelvonulása miatt augusztus 9-én, szombaton délelőtt… Tovább olvasom