Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Wass Albert otthonra lelt Szilsárkányban

Wass Albert-szoborral gazdagodott a hétvégén Szilsárkány. A falu polgármestere szerint az alkotás segít emlékezni Trianonra és jelképezi a nemzet összefogásának, egységének szükségességét.
Nemzeti ünnepünkön Wass Albert-szobrot avattak Szilsárkányban. Zöld Péter polgármester kezdeményezését sokan támogatták, így a szobor felállításának költségeit adományokból fedezték. A vasárnapi ünnepségen Bartha József erdélyi, holtmarosi református lelkész úgy fogalmazott: az író otthonra lelt.

A rendezvény elején a szervezők megköszönték mindenkinek, aki munkájával, adományával segítette Harmath István szobrának felállítását.

Köztük külön is dr. Horváth Ciprián csornai állatorvosnak, aki elsőként és a legnagyobb összeggel támogatta a kezdeményezést.
Az alkotást, melyet a templom melletti téren helyeztek el, Szakály Gyula katolikus plébános, Selmeczi Diána evangélikus és Mészáros Sándor református lelkészek áldották meg. Bartha József, a Czegei Wass Alapítvány elnöke mondott ünnepi beszédet.



– Wass Albert Amerikában így kiáltott: „Hontalan vagyok, mert vallom, hogy a gondolat szabad és népem ott van a Kárpátok alatt." Én messzi Erdélyország üzenetével megköszönöm, hogy Wass Albert már nem hontalan, mert miként Kapuváron, úgy Szilsárkányban is megbékélést és otthont lelt. Amerikában kiáltotta azt is: „adjátok vissza a hegyeimet". Én most megköszönöm, hogy önök visszaadták önmagukat nekünk. Mert 2004. december ötödikén az anyaország árulói megpróbálták elszakítani önöket tőlünk – mondta Bartha József.

A szoboravatón Zöld Péter, a község polgármestere a Kisalföldnek megjegyezte: sokan megkérdezték, miért van szüksége Szilsárkánynak Wass Albert-szoborra.

– Szinte valamennyi településen van már trianoni emlékhely. Nálunk ez a mű segít ezután emlékezni. A másik, hogy magyar író volt, akinek regényei hazaszeretetre buzdítanak. Szilsárkányt jórészt magyar érzelmű emberek lakják, akik megérdemlik, hogy így is gazdagodjanak. Október huszonharmadika pedig kiváló alkalom volt az átadásra, hiszen a közös akaratot, a nemzet egységét jelképező ünnepünkről van szó – tette hozzá a polgármester.

Olvasóink írták

  • 2. Köszörűs 2011. november 02. 18:57
    „Zöld Péter.
    Erdélyi?”
  • 1. sziszifusz 2011. október 27. 06:49
    „Vártam-de nem találom a szilsárkányi rosszrészt magyartalan érzéketlenkedni--a polgármester megérdemelné!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendhagyó tanóra 56 évfordulóján

Dr. Kiss Jenő professzor, a település díszpolgára volt az ünnepi szónok Mihályiban, az ’56-os… Tovább olvasom