Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Vonatpótló buszok Győr és Csorna között: a kerekesszékesre nem gondoltak - Íme a magyarázat

A vonatpótló autóbuszok nagy többsége nem alacsony padlós, így az átmeneti időszakban a kerekesszékes közlekedést nem tudja a társaság biztosítani.
A buszok nem alacsony padlósak

A GYSEV Zrt. kiemelt figyelmet fordít a kerekesszékes utasok megfelelő közlekedtetésére. Ugyanakkor a vágányzár idején közlekedő vonatpótló autóbuszok nagy többsége nem alacsony padlós, így az átmeneti időszakban a kerekesszékes közlekedést nem tudja a társaság biztosítani. Minderről Rázó László, a GYSEV szóvivője tájékoztatta a Kisalföldet.

Hétfőn írtuk meg, hogy egy mozgásában korlátozott jobaházai egyetemistának gondot okozott a Budapestre utazás. A Csorna és Győr között közlekedő vonatpótló buszokra ugyanis nem tud feljutni kerekesszékével.

– Nagyobb állomásainkon, így a csornain is van emelőszerkezet, amivel a vonat fedélzetére segítjük, illetve onnan leemeljük a mozgáskorlátozott utasainkat. Emellett sok modern, alacsony padlós motorvonat közlekedik az említett, Csorna–Győr szakaszon – fogalmazott Rázó László. – Kerekesszékkel közlekedő utasainktól a továbbiakban is azt kérjük, hogy utazásuk előtt legalább egy nappal tájékoztassanak bennünket, melyik állomáson kívánnak fel- vagy leszállni. A tájékoztatás nem kötelező, ugyanakkor nagyban megkönnyíti mind a vasúttársaság, mind pedig a kerekesszékkel közlekedők dolgát.

A szóvivő hozzátette: az elmúlt évben 422 alkalommal érkezett a társasághoz ilyen jellegű megkeresés.

Előzmények

Vonatpótló buszok Győr és Csorna között: a kerekesszékesre nem gondoltak, nehéz a közlekedés Jobaházáról az egyetemre

Vonatpótló autóbuszok közlekednek Csorna és Győr között ezekben a napokban. Olyan jármű azonban nem áll rendelkezésre, melyet kerekesszékes utasok is igénybe tudnak venni. Borsodi Bence - aki hetente utazik az egyetemre - mondta ezt lapunknak.

Kerekesszékkel így nem lenne egyetem

Felújítási munkák korlátozzák hetekig a vasúti forgalmat Csorna és Győr között. A vonatokat autóbuszok pótolják, a megváltozott helyzet azonban nem mindenkinek felel meg. A mozgásában korlátozott Borsodi Bence például csak segítséggel tud Budapestre utazni. A jobaházai fiatalembernek egyetemi órák, illetve vizsga miatt volt fontos, hogy időben a fővárosba érjen.

Borsodi Bence történetét a Kisalföld olvasói is megismerhették. Egy szerencsétlenül végződött balatoni fürdőzés miatt kényszerült kerekes-székbe.

Bence próbál alkalmazkodni a körülményekhez, folytatja például a baleset miatt félbehagyott tanulmányait a kertészeti egyetemen. Levelező tagozaton tanul, szombatonként utazik. A rend szerint negyvennyolc órával az indulás előtt jelzi, hogy szeretné igénybe venni a szerelvényen elhelyezett emelőszerkezetet. A vasúttársaság munkatársai mindig készségesek vele, így eddig nem volt gondja az utazással.
Borsodi Bence a menetrend szerint csak hatalmas kerülővel tudna Budapestre utazni.
A pályakarbantartás azonban megoldhatatlan helyzet elé állította szerinte a vállalatot.

Csornán kell vonatpótló buszokra átszállniuk az utasoknak, melyek Győrig közlekednek. Olyan alacsony padlós busz azonban nem állt szolgálatba, mely számomra megfelelő lett volna. Azaz, amire a kerekesszékemmel gond nélkül feljuthatok. A társaság javaslata az volt, hogy utazzak el Sopronba, onnan Szombathelyre, majd a vasi megyeszékhelyről Budapestre. Ez első hallásra és végiggondolva is abszurdnak tűnt, nem is vállaltam be"

– fogalmazott Borsodi Bence.

– A másik megoldás az, ha valakit megkérek, hogy vigyen el autóval Győrig, ahol biztonsággal felszállhatok az alacsony padlós vonatra. Végül is így oldottuk meg, de számomra is kellemetlen, hogy valakiknek mindig hozzám kell alkalmazkodniuk.

Borsodi Bence hozzátette: a vasúttól azt a választ kapta érdeklődésére, hogy a „buszos cégek" nem tudnak a vágányzár idejére akadálymentes járművet biztosítani.
Borsodi Bence problémájával megkerestük a GYSEV Zrt.-t. A cég szóvivője szerdára ígért választ.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meg kell fizetni a dolgozókat a Hantech cégtulajdonosa szerint

A Hantech zrt. csornai gyárában nincs munkaerő-probléma. A cégtulajdonos szerint meg kell fizetni a… Tovább olvasom