Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Vizsgálják a kastélyfelújítás kudarcát

A Nemzeti Vagyonkezelő vizsgálja a mihályi Dőry-kastélyban megkezdett, de be nem fejezett régészeti feltárás és a harmincmillió forintos felújítás körülményeit. A jövőben a helyi önkormányzat üzemelteti a kastélyparkot.

Amint átvette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól a mihályi Dőry-kastély üzemeltetői jogát, azonnal vizsgálatot kezdeményezett.

– Néhány éve kezdték a kastély területén a régészeti feltárást, amit nem, vagy eredménytelenül fejeztek be – mondta Csitei Gábor polgármester. A vagyonkezelőt ezenkívül a kastély belső felújításának elmaradása és az erre elkülönített harmincmillió forint sorsa is érdekli.

– A vagyonkezelői jogok tisztázása után pályázatot hirdetnek a kastély további működtetésére, hiszen bármennyire is szeretnénk, ezt a nagy falatot a község egyedül nem tudja vállalni. Ám a működtetésből mi sem szeretnénk kimaradni – mondta Csitei Gábor. Ha a kastély üzemeltetését egyelőre nem is, a park működtetését a közeljövőben átveszi a helyi önkormányzat. A polgármester szerint első lépésben rendbe teszik a szebb napokat is látott parkot, valamint az ott található teniszpályát. – A park és a pálya reményeink szerint egy idő után kitermeli a ráfordított munka ellenértékét – tette hozzá a mihályi vezető.

Dőry kastély: A vagyonkezelőt a kastély belső felújításának elmaradása és az erre elkülönített pénz sorsa is érdekli.
Dőry kastély: A vagyonkezelőt a kastély belső felújításának elmaradása és az erre elkülönített pénz sorsa is érdekli.


Csitei Gábor hangsúlyozta, a kastély szerepel a település turisztikai elképzeléseiben. Ezt a minap elfogadott gazdasági és humánprogram is megemlíti, ám emellett nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságos településműködtetésre és az egységes településkép kialakítására is.

– Utóbbi érdekében kétszázezer forint értékű pályázatot hirdetünk meg építészhallgatók részére abból a célból, hogy készítsék el a község központjának (a faluház és a bolt előtti tér) egységes látványtervét.
Csitei Gábor a település terveiről szólva még elmondta, a közeljövőben tervezik a helyi iskola és óvoda összevonását, ám az átszervezés nem jár létszámcsökkentéssel.

Mihályiban első lépésben rendbe teszik a szebb napokat is látott parkot, valamint az ott található teniszpályát.

Olvasóink írták

  • 2. watchman 2011. április 07. 22:18
    „Ide több száz milliót sikerült teljesen feleslegesen elkölteni.”
  • 1. janika 2011. április 02. 06:44
    „"régészeti feltárás" Itt is keresi a húsos csontokat? -millióikért?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel egymillió forintot fizet Csorna a Molnár TV-nek

A megállapodás szerint a város havonta 941 ezer forintot fizet ki a cégnek a testületi ülések… Tovább olvasom