Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Vitatja Wittner hitelességét

Egy Bécsben élő magyar kifogásolja Wittner Mária közreműködését a kapuvári ünnepségeken. A kapuvári emlékbizottság meghívására október 26-án Kapuváron tart előadást Wittner Mária.
„ Amikor Wittner Máriáról nyilatkoztam és kértem az önkormányzatot meghívásától eltekinteni, akkor nem a hölgy 1956-os tevékenységét akartam minősíteni (...), csupán a pedagógus lelkiismereti kötelességére akartam apellálni, miszerint nem szabad a ránk bízott gyerekeket a napi politikába belekeverni" – írta a kapuvári önkormányzatnak címzett levelében a helyi származású, de Bécsben élő Sipőcz László.

A negyvenhárom éves férfitől megtudtuk, levelének megírását az a tény indokolta, hogy az ’56-os forradalmár október 26-án Kapuváron tart előadást, majd a fiataloknak rendezendő történelmi vetélkedő zsűrijének elnöke lesz. Sipőcz László úgy véli, Wittner Mária 1956-os érdemeinek messzemenőkig való elismerése mellett a hölgyet Kossuth téri közreműködése és mostani politikai szerepvállalásai nem elsősorban ’56-os hősként aposztrofálják, hanem a napi politika exponens képviselőjeként.

„Bűnnek tartom bármelyik oldalról a gyerekek befolyásolását, a napi politikai célokra való felhasználásukat" – mondta Sipőcz László.
Kijelentette: „Bár a forradalom eseményeinek nem voltam részese, nyolcvanas évekbeli működésem szemet szúrt az akkori városvezetésnek, többek közt ezért is hagytam el 1986-ban az országot." Hozzátette: már a nyolcvanas években is beszélt tanítványainak (pedagógusként Osliban is dolgozott) a forradalom és szabadságharc eseményeiről, és a kapuvári közélet néhány mai szereplőjének közreműködésével távolították el állásából. Úgy érzi, ezek a tények feljogosítják véleményének megformálására.

Sipőcz László levelét az ’56-os emlékbizottság egyik tagja, Németh Csóka Gábor kommentálta lapunknak. Elmondása szerint a szabad véleménynyilvánítás fogalmába Wittner Mária napjainkbéli munkássága bőven belefér. Németh Csóka Gábor úgy véli, a forradalmár érdemei a mai napig elvitathatatlanok, ’56-os tevékenysége példaképp állítható a mai ifjúság elé is, ezért a történelmi vetélkedő elnökölése nem vet fel erkölcsi aggályokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Európai Bíróság elé kerül a kukoricavita

Az Európai Unió november 1-jei hatállyal megváltoztatja a kukoricaintervenciós feltételeket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szigorúbbak lesznek a minőségi előírások. A magyar szaktárca ezt diszkriminatívnak tartja, ezért a kormány az Európai Bírósághoz fordul. A gazdák szerint is tisztességtelen gazdasági év közben változtatni. Tovább olvasom