Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Világjáró francia ács a vitnyédi építőknél

A francia munkások általában egy hónapos intenzív nyelvtanfolyamon vesznek részt hazánkban, Pierrick azonban magántanárhoz jár Kapuvárra.
– Egy Lyon melletti, alig ötszáz lelkes kistelepülésről, Bourg en Bresse-ből érkeztem Magyarországra – mondta a ma éppen huszonkettedik születésnapját ünneplő, francia Darniot Pierrick. A fiatalember egy vitnyédi építőipari vállalkozásnál az elmúlt év nyara óta ácsként dolgozik.

– Egy francia oktatási modell résztvevőjeként fél évet töltök egy-egy munkahelyen, jártam többek közt Strassbourgban, Bordeaux-ban és Párizsban is – mondta a fiatalember. A különböző munkahelyeken így egyre több tapasztalatot szerzett az ácsszakmában. Emellett naponta elméleti képzésen vettek részt, esténként nyolctól tízig koptatták a francia iskolapadokat, majd szombatonként egész napos oktatásra jártak.

– Kinti munkám során átlag 1300 eurót (325 ezer forint) kerestem, ami egy átlagos munkás bérének felel meg – mondta Pierrick. Magyarországi útja előtt Kanadába készült, végül hazánk mellett döntött.

– Az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) szervezte Pierricket hozzánk, aki immár sorban az ötödik francia munkatársunk – tájékoztatott Tóth Géza, a vitnyédi vállalkozás ügyvezetője. A francia fiú a magyar ácsokkal megegyező, átlagos bért kap hazánkban, ám munkáját inkább tapasztalatszerzésnek szánja mind Pierrick, mind a magyar vállalkozó. – Más technológiát használnak a német–francia határtól nyugatra, mint nálunk, így nekünk sem rossz befektetés a francia vendégmunkás – tette hozzá Tóth Géza.

A francia munkások általában egy hónapos intenzív nyelvtanfolyamon vesznek részt hazánkban, Pierrick azonban – aki tavaly nyáron, a munka „dandárjában" érkezett – magántanárhoz jár Kapuvárra.

– Az első öt hónapban heti három, jelenleg heti egy alkalommal ismerkedem ezzel a számomra furcsa, de szép nyelvvel – mondta a francia fiú. Alapjában azonban tetszik neki a magyar nyelv. Nemcsak ez, hanem a helyi folklór is megérintette, néhány hónapja ugyanis a Kapuvár néptáncegyüttesben ismerkedik a rábaközi tánclépésekkel. Szülei – megtudván legújabb hobbiját – erősen elcsodálkoztak, de ahogy a fiatalember büszkén elmondta: négy nővére csodálja érte és alig várják, hogy tánctudását Franciaországban is bemutassa. Ahogy kijelentette: itteni látogatása előtt még életében nem táncolt egy percet sem.
Darniot Pierrick eredetileg júniusban térne haza, de annyira jól érzi magát Magyarországon, hogy októberig szeretne maradni. Később Kanadába és Afrikába készül. – Még tíz évig tervezem ezt a vándorlást, utána a szakmában helyezkedem el – avatott be hosszú távú terveibe a francia ács. Nem tudja még, melyik országban telepedik le: Ahogy kijelentette: későbbi döntésében a nők is szerepet játszanak attól függően, milyen nemzetiségű feleséget választ magának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírkerti szemetelők

Használt pelenka, egészségügyi betét, gyógy- és tisztítószeres doboz. A felsorolt tárgyak a napokban egy zsákban kerültek a csornai Szent Antal-temető hulladéktárolójába, a virágok, koszorúk közé. De volt ott más is. Például egy cetlin kérdések a gyerekorvoshoz, a beteg kislány lázlapja, illetve egy buszjegy a Csorna–Potyond autóbuszjáratra. Tovább olvasom