Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Verbunkot tanult szülei emlékére

Enese-Szerecseny - Különös fogadalmat tett tavaly pünkösdkor Bence László. A nyugdíjas mozdonyvezető elhatározta: megtanulja az enesei verbunkot és – szülőfaluja hagyományának megfelelően – a búcsúi mise után eltáncolja a „legényekkel".

Gyermek- és ifjúkora, illetve rokoni szálak kötik Bence Lászlót Eneséhez. Ahogy a 62 éves férfi fogalmazott: végigjárta a nemzedékében szokásos „szamárlétrát". A hajdani kis gulyás a katonaság után hivatást választott, a vasútat, ahol mozdonyvezetőként harminc évig szolgált a „vasparipán". Feleségével Győrött élt, így gyakran látogatott haza, de kapcsolata az útra bocsátó közösséggel szülei halála után sem szakadt meg.

– Tavaly tavasszal halottam, hogy újraéled a régi hagyomány: hatvankét évnyi „pihenő" után a Derőce néptáncegyüttes tagjai, Rab János irányításával, ismét eljárják az enesei verbunkot. A hajdani szokásnak megfelelően, a katolikus templom előtt, a pünkösdi misét követően. Megnéztem őket és annyira magával ragadott az előadásuk, hogy megfogadtam: megtanulom és idén már én is velük táncolom, ezzel tisztelegve szüleim emléke előtt – idézte fel elhatározását Bence László. – Koromnál fogva az „eredetit" már éppen nem láthattam, de sokat hallottam róla a régiektől, a legendás legényektől, akik ezzel is megmutathatták a bennük munkáló virtust.

Bence László, fogadalmának megfelelve, idén már a derőcés táncosokkal együtt járta az enesei verbunkot a búcsúi mise után. Fotó: H. Baranyai Edina.
Bence László, fogadalmának megfelelve, idén már a derőcés táncosokkal együtt járta az enesei verbunkot a búcsúi mise után. Fotó: H. Baranyai Edina.


Bence László fogadalmát tettek követték. Hetente járt át, saját költségén Szerecsenyből – két éve ott élnek – Enesére. Hatvan kilométert utazott azért, hogy a táncosok próbáján részt vegyen, tanulja, tökéletesítse a verbunkos mozdulatokat.

– Megérte a felajánlott áldozat, az elmúlt hónapokban tánclépésekké vált a lelkesedés, aminek eredményeként én is ott járhattam a derőcésekkel. Visz a szívem, bár az izületeim és a csontjaim már nem úgy engedelmeskednek, mint húsz vagy harminc évvel ezelőtt. Ennek ellenére nem hagyom abba: mennek már a kapuvári verbunk lépései is, a botost még tökéletesíteni kell, de jut idő a gyakorlásra a kertészkedés és a borászkodás mellett.

 A kónyi verbunk „kistestvére"
A hagyományos legényes tánc enesei változatát az ismertebb kónyi verbunk „kistestvéreként" emlegetik. A Derőce néptáncegyüttes tagjai a hajdani „hejlegénytől", Horváth Sándortól – ő kiáltotta váltásnál a „hej"-t – gyűjtötték fel a lépéseket, figurákat.

 

Olvasóink írták

  • 2. cseppek 2009. június 24. 07:56
    „Ing.Böck.
    Miért? Én nem láttam ugyan, de a legkevésbé a borzasztó kifejezés jutott elsőként az eszembe...”
  • 1. Ing.Böck 2009. június 23. 10:14
    „Borzasztó, csak annyit mondok :; borzasztó !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hany Istók túra a Dél-Dunántúlon - vége a nagy futamnak

Leader-trophy néven vidékfejlesztési túrán vesz részt a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület… Tovább olvasom