Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Vaskoporsót találtak a titokzatos kriptában

Szil - Titokzatos kriptát találtak a napokban a szili temetőben. Vaskoporsót rejt, létezéséről csak a legidősebbek tudtak a faluban. De hogy ki is nyugszik benne, egyelőre rejtély.

Régi, a helybeliek szerint 150 évesnél is idősebb kriptát találtak a szili temetőben. Nem jelölte kereszt vagy síremlék, véletlenül bukkantak rá a föld alatt. Téglával, boltívesen falazták ki annak idején és egy vaskoporsót rejt. Az önkormányzatnak egyelőre nincs pénze, hogy megvizsgáltassa, ki is alussza örök álmát a sírban.

– Sírásás közben akadtak rá először néhány téglára, aztán az üregre - újságolta a Kisalföldnek a helyben nagy szenzációt jelentő leletről Lengyel Lajos, a község polgármestere. – A munkákat rögtön leállíttattuk, és értesítettük a szerintünk illetékes szerveket.

Az intézkedésről Papp László körjegyző számolt be lapunknak.
– Az ÁNTSZ-t nem érinti az ügy, mivel huszonöt évnél régebbi a sír - kezdte a körjegyző. – Az örökségvédelem, illetve a muzeológusok azért nem foglalkoznak a megtalált koporsóval, mert vélhetően nem képvisel jelentős értéket. Helytörténeti szempontból viszont mindenképpen érdekes és fontos lehet, hogy kiderítsük a részleteket.

Szórádi József

A Kisalföld „sírfeltárásba" kezdett, amiben a polgármester, a helybeli Kocsis Árpád, illetve legtöbbet a kilencvenegy esztendős Szórádi József segített. Jóska bácsi tudója Szil helytörténetének, maga is kutakodott régi papírok közt, valamint jól emlékszik a régiektől hallottakra is. Neki nem okozott akkora meglepetést a kripta. A földalatti terem a temető ravatalozója mögött van, szinte elkülönítve a többi sírtól.
– Gyerekkoromból jól emlékszem a helyre, annak idején egy domb, egy halom is volt fölötte-mesélt Jóska bácsi. – Emlékeim szerint már akkor sem gondozták, nem vittek rá virágot, és nem jelölte sem kereszt, sem tábla. Egyszer aztán a halmot is elhordták felőle, benőtte a gyep és feledésbe merült a kripta.

Szórádi Jóska bácsi úgy véli, valamelyik helybeli, jómódú család temetkezési helyét találták meg a sírásók. Szerinte ilyen volt a Perlaky, a Budai és a Sipos família. A sírnak külön érdekessége a vaskoporsó. Annak idején három okból használták. Ha az elhunyt valamilyen fertőző betegségben szenvedett, esetleg messziről utaztatták porhüvelyét szülőfalujába, vagy helyi „előkelőség" volt. A szili leletnél e két utóbbi lehet a legvalószínűbb. A boltívből kibontott téglákon csak halványan látszik egy-egy betű. Lehet P (Perlaky) vagy akár B is. Ha ez utóbbi, akkor jelentheti a faluban az 1920-as években működő Bendes testvérek téglagyárát is. Akkor viszont sokkal fiatalabb sírról van szó. A temetés idejét tehát csak találgatni lehet. Jóska bácsi úgy gondolja, a koporsó akár 150 év előtt is a földbe kerülhetett.

– Őseink egészen 1836-ig a mai templom körül lévő temetőben temetkeztek-magyarázta. – A mostani sírkertben 1836-ban volt az első temetés. Meglehet, hogy akkor a régi helyéről felszedték a halottat és az új temetőben temették el újra. Előfordulhat, hogy egy, a falujától messzire szakadt, jómódú család tagja végrendelkezett úgy, hogy holttestét szülőhelyén földeljék el. A „kiváltságos", azaz gazdag embereket egyébként akkoriban a többi sírtól távolabb helyezték örök nyugalomra.

Mire mindezeket megbeszéljük, Kocsis Árpád is végzett a munkával, megmutatta titkát a kripta. Egy vaskoporsót, melyet több helyen megtámadott már a rozsda. Az biztos, hogy nem egyszerű vasláda. Hatvan centiméter magas lehet, teteje domború, keresztben három helyen is talán az egykori díszítés látszik rajta. Díszített fogantyúi is arra utalnak, hogy annak idején „megadták a módját" a végtisztességnek. Jelzés, vagy írás viszont fentről nem látható. Ezt csak lent, a mélyben lehetne megállapítani, a vizsgálatokra azonban az önkormányzatnak nincs pénze.

– Tervezzük a ravatalozó felújítását, a környezetének rendbetételét-mondta Lengyel Lajos. – Ehhez viszont pályázati pénzre van szükségünk, ami egyelőre bizonytalan. Az épület rekonstrukciójával együtt oldanánk meg a kripta feltárást is. Ám, hogy erre mikor kerülhet sor, nem tudok mit mondani.

Olvasóink írták

 • 4. Cseter János 2008. január 23. 12:30
  „Ha a szamár olvasni is tudna, akkor tályékozódna az életben előforduló eseményekről! Írásaim után újabban is ott lehet találni egy szamárságot amit rólamm állit! Persze könnyü a "álnév" név mögé bújva. Gondolom Ö az eddigi életénem is a saját felfogását traktálta másokra a valóság helyett és erről képtelen lemondani! Sajnos a szenilitást pedig nem lehet gyógyitani.”
 • 3. gyakor 2008. január 23. 10:48
  „Talán nem kellene a halottakból is viccet csinálni! Mondja Cseter János, Önnek semmi sem szent! Azt hiszi, hogy bárgyú hozzászólásaival jópofizónak látszik?
  Elnézést, de nem tudtam kikerülni a személyeskedést.”
 • 2. Cseter János 2008. január 17. 20:22
  „No, most, hogy közzé tették lehet, hamarosan a fémfelvásárlóknál fogkikötni, ha nem öriztetik. Már vannak írástudó gyütögetö kerskedők is! Harangjuk nincs véletlenűl elérhetö magasságban örizetlenűl? Ha véletlenűl van ne,hogy azt is kikürtöljék!”
 • 1. titi 2008. január 17. 19:26
  „Esetleg a plébánián nincs valami adat? Ott azért elég sok mindent meg tudtak őrizni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kapuvári kórház lett az év kórháza

Kapuvár - A Lumniczer Sándor Kórház-rendelőintézet kapta a legtöbb szavazatot a 2007-es "Az év… Tovább olvasom