Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Várják a bejelentéseket

A Rába völgyében élők segítségét kéri a Rába Szövetség a környezetszennyezések megakadályozásában.

Figyelőrendszert dolgoztak ki, melynek keretében a szervezet járja végig a hivatalos utat egy-egy bejelentés után.

Civil figyelőrendszer is védi a Rába völgyét a környezetszennyezésektől.

A Rába-völgy természetvédelmi figyelő- és információs rendszert azért hozta létre a Rába Szövetség, hogy a folyó mentén az esetleges szennyezéseket, természetkárosításokat jelezhessék. Interneten várják az információkat. A szervezet a bejelentéseket továbbítja a megfelelő hatóságoknak és nyomon követi az ügyeket.

Nemes László, a szövetség elnöke arról beszélt portálunknak, hogy az elmúlt években a Rába folyót sok környezetkárosítás érte.

Nemes László szerint civil akaratra van szükség a hatékony fellépéshez.
Nemes László szerint civil akaratra van szükség a hatékony fellépéshez.

– Sokszor hosszú ideig húzódnak az ügyek és közben nem szűnik meg a szennyezés. Ez számunkra nem elfogadható – fejtette ki Nemes László. – Úgy vettük észre, a civil kurázsi és civil akarat fellépésére lenne szükség. Az a tapasztalatunk azonban, hogy sokan a bürokrácia útvesztői miatt nem mernek lépni. Ezt a problémát hidalja át az általunk elindított rendszer. Lényege: ha valaki a folyó mentén környezetszennyezést tapasztal, akár csak illegális hulladéklerakót vesz észre, azonnal jelezheti a Rába Szövetségnek. A bejelentést a www.rabaszovetseg.hu oldalon tehetik meg külön űrlapon, regisztráció és bejelentkezés után, az esemény rövid leírásával. A hozzánk beérkező információt azonnal továbbítjuk a hatóságoknak, a folyamatot nyomon követjük, és az ügy állásáról rendszeresen tájékoztatjuk a jelzés küldőjét. Az a célunk, hogy egy-egy eljárás ne húzódjon el akár évekig is.


Nemes László hozzátette: a Rába védelme mindenkinek közös érdeke, az itt élőké, az ide látogatóké, a gazdáké, horgászoké egyaránt. Ezért sürgetik az összefogást.

Megyeri Tünde, a Rába Szövetség referense kezeli az interneten érkező bejelentéseket.
Megyeri Tünde, a Rába Szövetség referense kezeli az interneten érkező bejelentéseket.

– A rendszer tehát működik, de keressük még a további partnereket és forrásokat. Megkeressük a környezetvédelemmel foglalkozó hatóságokat a helyi jegyzőktől kezdve a minisztériumig. Nem az a célunk, hogy többletmunkát adjunk nekik. Azt szeretnénk, hogy a Rába Szövetség által létrehozott rendszer hathatósan segítse a Rába völgyében a környezetkárosítások megszüntetését.

Nemes László biztatónak tartja, hogy a rendszer létrehozását a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld forrás pályázata is támogatta. Reméli, hogy egyre több partner csatlakozik a rendszer működtetéséhez. A továbbfejlesztésen is gondolkodnak a szövetség munkatársai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősek egészségesen

Vitnyéd - A helyi nyugdíjasklub volt a házigazdája a nyugdíjasok részére szervezett megyei… Tovább olvasom