Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 11°C Még több cikk.

Várhatóan emelkedik a hő és a meleg víz díja Kapuváron

Pászli Tibor szerint hacsontvázakat nem is, de felelőtlen gazdálkodás jeleit és borzalmas műszaki állapotokat találtunk a „szekrényekben"

Az elmúlt egy évben kapuvári és külsős cégek bevonásával vizsgálták a helyi távfűtés rendszerét Kapuváron. Az eredmények alapján az előző cégek felelőtlen gazdálkodása miatt várhatóan hő- és melegvízdíj-emelésre kényszerül a tulajdonos önkormányzat.

A kapuvári távfűtés rendszerét másfél éve vette át a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Kapuvári Hőszolgáltató Kft. A tulajdonos önkormányzat és a cég vezetése az utóbbi egy évben átvilágította a szolgáltató cég teljes gazdálkodását. A kutakodásban a Magyar Államkincstártól kezdve az önkormányzat belső ellenőrein át könyvvizsgálók és könyvelők vettek részt, kielemezve a társaság bevételeit, kiadásait és természetesen a szolgáltatást végző cég műszaki gépparkját is.

Pászli Tibor: Az önkormányzat a huszonnegyedik órában vette át a távhő rendszerét. Napjainkra hiteles mérési eredményekkel dolgozhatunk.
Pászli Tibor: Az önkormányzat a huszonnegyedik órában vette át a távhő rendszerét. Napjainkra hiteles mérési eredményekkel dolgozhatunk.


– Harminc év elmaradt beruházásaival és a szolgáltatást végző cégek hiteltelen mérési adataival kellett szembesülnünk az átvizsgálás során – jelentette ki Pászli Tibor, az önkormányzati cég ügyvezető igazgatója. – Ha csontvázakat nem is, de felelőtlen gazdálkodás jeleit és borzalmas műszaki állapotokat találtunk a „szekrényekben" – mondta. Hangsúlyozta, a fűtés és melegvíz-díjakat ellenőrizetlen adatok alapján, átláthatatlan rendszerben állapították meg. – Első tennivalónk az volt, hogy korszerű mérőműszerekkel végre hiteles adatok alapján állapítsuk meg a felhasznált energiahordozók mennyiségét – mondta Pászli Tibor.
A műszercseréket követően naponta mért adatok alapján tervezhették és ellenőrizhették a cég gazdálkodását. Az ügyvezető kijelentette, az előző 7–8 üzemeltető cég csak üzemeltette, de nem fejlesztette és nem tartotta karban a kapuvári fűtésrendszert.

– Úgy vélem, az önkormányzat a huszonnegyedik órában vette át a távhő rendszerét, így is csak hatalmas beruházásokkal tudjuk a hosszú távú és gazdaságos működést biztosítani – mondta Pászli Tibor.

Az utóbbi hónapok ellenőrzései során kiderült, hogy sajnos a rendszer a jelenlegi formájában nem fenntartható, a beérkezett pénzek még az energiahordozók költségeit sem fedezik. A mérések eredményét az ellenőrző cégek adatai is alátámasztották. Pászli Tibor elmondta, a hónapok óta kieső bevételeket az önkormányzat a város költségvetéséből egészíti ki, ám ez az állapot nem fenntartható.

– Úgy tűnik, elkerülhetetlen a hődíj és a meleg víz díjának emelése, ám ezzel kapcsolatban azt is meg kell jegyeznem, emelés utoljára 2008 decemberében volt – mondta az ügyvezető. Hozzátette, egy önkormányzati tulajdonú cég esetén legalább azt el kell érni, hogy nullszaldós legyen a gazdálkodás. – Azt kell mondanom, a jelenlegi, országos szinten is nyomott melegvíz-díj a költségek egyharmadát fedezi – mondta Pászli Tibor. Annyit még mindenképpen hozzátett, az esetleges díjemelésben a szükséges fejlesztések fedezete nincs bent, ezt az önkormányzat nem kívánja a lakosságra hárítani, erre pályázati forrásokat vesznek igénybe.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2011. január 25. 19:05
  „Mi nem érthető? Az árak nem emelkednek maguktól, azokat emelik! A járásbírósági épületre fordított pénz félő, hogy a közvagyon át fog magánvagyonba szállni, ha ez így folytatódik.”
 • 4. füstbement 2011. január 25. 15:47
  „janika szedd már össze magadat...a járásbíróságnál is meg itt is elég nagy hülyeségeket írogattál...Valami olyat ami nem lóg a levegőben!:-)”
 • 3. janika 2011. január 25. 12:25
  „Nálad találó a "?"! Igaz nem is kérdésen, hogy nem vagy az.”
 • 2. Nooormális? 2011. január 25. 09:31
  „Mi az a hacsontváz?
  Janika! Te továbbra is hülye vagy.”
 • 1. janika 2011. január 24. 15:01
  „No ez találó tálalás, hisz a hő és a meleg víz mindkettő felfelé igyekszik! Ezt használja ki a maffia ezért emelkedik, és így nem is emelik az árát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciustól új körjegyző kezd két településen

Várhatóan március elejétől új körjegyző dolgozik Jobaházán és Rábatamásiban. A jelenleg Győrben élő… Tovább olvasom