Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Választottak a választásról

Kapjanak-e szavazójogot a 16. életévüket betöltött fiatalok? Vajon mennyire tudnak felelősségteljesen dönteni ebben a korban? Ezen kérdésekre kerestük a választ a hunyadis diákok körében, akik a Demokráciajáték keretében követték nyomon a törvényhozás folyamatát.
 
Az Országházba látogattak nemrég a Győri Szolgáltatási SZC Hunyadi János Középiskolájának diákjai Csornáról, hogy a Demokráciajáték elnevezésű program révén elsajátítsák a törvényalkotás folyamatát. A programban részt vevő négyközépiskola csapata egy-egy eltérő nézetű párt bőrébe bújva követte végig a politikai döntéshozatal menetét, néhány órába sűrítve a törvényhozást a javaslattételtől egészen a szavazásig. A hunyadisok frakciójának neve Tavaszi Megújulás Szövetség volt. A tárgyalt törvényjavaslat középpontjában az állt, hogy kapjanak-e szavazati jogot a 16. életkort betöltők, aminek a feltétele egy állampolgári vizsgatétel lenne. Bár ellenzéki pártot játszottak, támogatták a javaslatot, hiszen egy fiatalos gondolkodású pártot kellett játszaniuk, s két módosító javaslatot is benyújtottak. A szavazás az egyéni véleménynyilvánítás egyik legfontosabb formája, ennek segítségével a szavazópolgár lehetőséget kap, hogy alakítója legyen hazája politikai életének. Magyarországon a 18. életévüket betöltöttek voksolhatnak, ám az „eljátszott" folyamat egyes országokban a valóságban is testet öltött már. Brazíliában például majd húsz éve, de Ausztriában és Skóciában is lecsökkentették a szavazati korhatárt 16 éves korra.
A csornai diákok néhány órába sűrítve megismerték a törvényhozás folyamatát.
A társadalmi szerepvállalás igénye kialakulhat ugyan már 16 évesen is, de vajon mit gondolnak erről és a játékról a részt vevő diákok? A frakcióvezetőt megtestesítő Kiss Bernadett elmondta: ezt megelőzően nem látta át ilyen tisztán a politikai döntések menetét. – Van, aki nemhogy 16 évesen, de 18 évesen sem érett arra, hogy felelősségtudatosan válasszon. A valóságban is hasznunkra válna az általános állampolgári ismeretek elsajátítása, valamint a törvényalkotás folyamatának megismerése. Mindezek kellenek ahhoz, hogy 18 éves korunk után határozottan, megfontoltan szavazzunk. A Demokráciajáték a kompromisszumkötésre ösztönzött bennünket, és arra, hogy egy adott problémát minél több szemszögből megvizsgáljunk.
Erdélyi Veronika hozzátette: 

– Alapvetően nem szeretek szerepelni, a Demokráciajáték viszont arra sarkallt, hogy kilépjek a komfortzónámból, és nagyközönség előtt mondjam el a véleményem. Jó élmény volt. Bár ez egyénfüggő, hogy ki mennyire érett, korainak tartom a 16 éves korhatárt. Ennek ellenére jó lenne, ha gyakorlati óra keretében jobban megismernénk a törvénykezés folyamatát.

Gyurkovics Dorina sem ért egyet a korhatár csökkentésével, s támogatja a társadalomismeret-óra bevezetését. Abban viszont mindnyájan egyetértettek, hogy mivel korábban ilyen mélységeiben nem ismerték a törvényhozás menetét, nemcsak egy élménnyel, de hasznos ismeretekkel is bővült a tudásuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a 86-oson, Szilsárkánynál: gyalogost gázolt egy autóbusz - fotó

Halálos baleset a 86-oson, Szilsárkánynál: gyalogost gázolt egy autóbusz - fotó
Egy utasok nélkül közlekedő busz elütött egy 59 éves beledi nőt, aki az úttest közepén tartózkodott… Tovább olvasom