Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Valamennyi középületet felújítják

Mérges - Egymillió forintos önrésszel, pályázati támogatásokkal újítják fel sorban a mérgesi középületeket. Négyből kettővel már végeztek, következik a ravatalozó.

Középületeik felújítására törekednek a mérgesiek. A négyből kettőt már teljesen rendbe tettek, hátravan még a ravatalozó és egy 100 éves parasztház. A munkák jó részét pályázati forrásból finanszírozták, de önerőt is biztosítottak.

– Négy önkormányzati épületről kell gondoskodnunk mindössze, ám önerőből nem tudtuk volna elvégezni a munkákat – tájékoztatott Balázs Vince, a kisközség polgármestere. – A polgármesteri hivatal már életveszélyes volt. A falakon ökölnyi lyukak tátongtak és csaknem kidőltek. Alapja nem volt és a belső helyiségek is megértek a felújításra, nem halogathattuk tovább. A megyei önkormányzat vis maior keretéhez nyújtottuk be igényünket. 2,8 millió forintot ítéltek meg számunkra, amit még félmillióval egészítettünk ki.

A mérgesi templom rekonstrukcióját tervezi az evangélikus gyülekezet.
A mérgesi templom rekonstrukcióját tervezi az evangélikus gyülekezet.

A hivatal épületén kicserélték a nyílászárókat, alapot építettek, elvégezték a külső tatarozást. Az ingatlan mögött egy parkolót is kialakítottak. A faluházra szintén pályázati támogatást szereztek, a teljes rekonstrukció 1,6 millióba került. Megújult a homlokzat, belül gipszkartonoztak, parkettáztak, lambériáztak, kicserélték az elektromos hálózatot és kijavították a színpadi részt is. A faluházban kapott helyet a könyvtár, a falugazdászi iroda és az internetes szoba. A nagyteremben szinte mindenki elfér, hiszen – noha az elmúlt időszakban emelkedett a lélekszám – alig vannak százan.

A falu közepén igazi ékszerdoboz lehetne a templom- mondta Balázs Vince polgármester.
– Következő célunk a ravatalozó rendbetétele – tette hozzá Balázs Vince. – A nyílászárókat már kicseréltük, de szükség van ott is a teljes tatarozásra. Információink szerint szeptemberben írnak ki olyan pályázatot, melyen indulni tudunk. Számításaink szerint 2,5 millió forintra lesz szükség. Az az épület is megsüllyedt. Úgy tervezzük, hogy egy külső, fedett ravatalozót is építünk. Az önkormányzatnak van még egy százéves parasztháza is, amiben jelenleg kocsma és bolt működik. Jellegzetes épülete a településnek, melyet mindenképpen meg kell őrizni az utókornak. Melléképületében van a falubusz garázsa és egyéb raktárhelyiségek. Keressük a lehetőséget és a pályázati forrást.

A falu két középülete már megújult. Ódor Gyula és Pintér Sándor is elégedettek a látottakkal.
A falu két középülete már megújult. Ódor Gyula és Pintér Sándor is elégedettek a látottakkal.

Balázs Vince elmondta: az elmúlt években közel egymillió forintot fordítottak a fejlesztések önrészére. Mérgesen az evangélikus gyülekezet a templom felújítását tervezi. ˝A falu közepén igazi ékszerdoboz lehetne a templom. Drukkolunk a gyülekezetnek, és az önkormányzat lehetőségeihez mérten segíti a rekonstrukciót˝ – jegyezte meg a polgármester.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezer kutyát vár a nemzetközi versenyre a 40 éves egyesület

Kapuvár - Idén bemutatóval, jövőre nemzetközi versennyel ünnepli negyvenéves jubileumát a Kapuvári… Tovább olvasom