Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Vadászok és gombászok a határban

Rábaköz–Sopron - Van, aki gombászni, van, aki vadászni jár az erdőbe. Ha azonban mindkét „társaság" együtt van jelen, könnyen előfordulhat baleset is. Idén a vargányaszezon egybeesik a szarvasbőgéssel.
Gombászok és vadászok megférhetnének egymással az erdőben, ha mindenki betartaná az íratlan szabályokat – állítják a vadászok. Ők azt kérik a gombaszedőktől, hogy a vadászatok időszakában ne tartózkodjanak a területen, mert könnyen baleset is előfordulhat.
A kapuvári Nadler Herbert Vadásztársaság elnöke, Szűts Gábor és a beledi Nimród vezetője, Sümeghy Péter szerint lenne megoldás.

– Idén az időjárás alakulása, az esőzések miatt a vargányaszezon egybeesett a szarvasbőgés időszakával. A gombászok megjelennek az erdőben, a nap bármely időszakában lehet találkozni velük – mondta a Kisalföldnek Szűts Gábor. – Van, aki csak a konyhára szed magának, de akadnak, akik kereskedelmi mennyiségben viszik. Igaz, ez a mi szempontunkból nem is fontos. A társaság nevében csak arra szeretnénk kérni a gombaszedőket, hogy tartsuk tiszteletben egymás tevékenységét.
A vadászat ugyanis veszélyes üzem. Hiába vigyázunk, hiába figyelünk nagyon, baleset bármikor előfordulhat. Legalább a vadászatok idején ne járják az erdőt! Reggel kilenc óra és délután négy óra között bennünket nem zavarnak, de ezen az időszakon kívül mi is jelen vagyunk az erdőben. Vendégeink vannak, bérvadásztatást végzünk, ezért ne zavarjuk egymás munkáját.

Szűts Gábor és Sümeghy Péter szerint balesetveszélyes az, hogy az erdőnyiladékok végén is vannak vadlesek. Innen befelé lőnek a vadászok, vagyis a gombászok véletlenül is a lövedék elé kerülhetnek. Sérülést okozhatnak az átmenő lövedékek is, mivel nem biztos, hogy a golyó megáll a vad testében. Nagy baj származhat abból is, ha a gombaszedők esetleg sebzett vadat zavarnak fel. Egy sérült szarvas vagy vaddisznó ugyanis életveszélyes sérüléseket ejthet az emberen.
Szűts Gábor másodlagos szempontként említette, hogy az erdőben járók az állatokat is megzavarják, ezáltal a vadászok esélyeit rontják. „A társaság a vadgazdálkodásból tartja fenn magát. A bérvadásztatás nekünk bevételt jelent, ezért nem szerencsés, ha a gombaszedők elriasztják a területről a szarvasbikákat például. Persze, ez a mi gondunk és eltörpül egy esetleges baleset mellett" – jegyezte meg a kapuvári vadászelnök.

Ivánban és Röjtökmuzsajon tábla figyelmeztet
A soproni, illetve a környékbeli erdőkben is jó az őszi gombatermés. Ezeken a helyeken is érvényben van az a szabály, hogy a vadászok reggel kilenc és délután négy óra között kivételes esetben lőhetnek vadra. Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója a Kisalföldnek elmondta, az iváni és röjtökmuzsaji erdőkben (ezeken a helyeken mindig is jó volt a gombatermés) figyelemfelhívó táblákat helyeztek el, ezeken is tudatják a gombászokkal, hogy a jelzett időszakon kívül saját felelősségükre tartózkodhatnak az erdőben. Sopronban a turisták által kedvelt helyeken, a turistautak mentén korlátozták a vadászatot.
Cs. K. A.–H. L.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születésnapot ünnepeltek a csornai önkéntes tűzoltók

Csorna - Megalapításának 125. évfordulóját ünnepelte a hétvégén a Csornai Önkéntes Tűzoltó… Tovább olvasom