Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Újjáélednek a régi hagyományok

Rábaköz - Egyre több rábaközi kistelepülésen élednek újjá a régi hagyományok. Az ezeket ápoló civil szervezetek jó része már a világhálón is megjelent szervezetük bemutatásával.
A Rábaköz kistelepülésein egyre-másra jelennek meg a helyi hagyományőrző csoportok. Ezek jó része a néphagyományra, egy neves helybéli életműve nyomán, vagy a néptáncra alakult, ám van olyan civil szervezet, mely több mint hetvenéves múltra tekinthet vissza.

Ez utóbbi legjobb példája a veszkényi dalkör, melyet 2006 tavaszán újítottak meg helybéli férfiak. A Veszkényi Férfi Dalkör első alkalommal 1936-ban szólalt meg, akkoriban huszonhárom taggal. A dalos kedvű veszkényi férfiak az utóbbi években már bejárták a Rábaköz szinte valamennyi települését. Matzkó János polgármester elmondta, Veszkényben még számottevő a nyolcvanas években alakult sportegyesület tevékenysége.

Enesei civilek: Tízéves a Derőce együttes.
Enesei civilek: Tízéves a Derőce együttes.

Ha hagyományőrző dalkörrel nem is, de sportegyesülettel a szomszédos Szárföld is büszkélkedhet, akárcsak a kistelepüléseken hagyományos nyugdíjasklubbal is. Horváth Ferenc polgármester azonban a két éve alakult Szárföldért Egyesületet emelte ki a helyi civilek közül.

A sport- és nyugdíjasklub mellett számottevő a százhúsz éves mihályi tűzoltó-egyesület munkája, melyet nyugdíjasklub és vöröskeresztes klub is kiegészít. Mihályiban 2002 óta oktatják a rábaközi néptáncot, melynek nagy helybéli sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a mihályi asszonyok azóta külön csoportot, a Platán néptánccsoportot (az elnevezés a helyi platánsorra utal) alakították meg 2005-ben.

Mihályiban 2002 óta oktatják a rábaközi néptáncot.
Mihályiban 2002 óta oktatják a rábaközi néptáncot.

Vitnyéden is a hagyományőrzésre helyezik a hangsúlyt az 1996-ban alakított Énekes Lenke Hagyományőrző Néptánc Együttes és Népdalkör megszervezésével. Az együttes egy helyi tanárnő emlékére rendezett műsoron lépett fel először, majd a közel hatvanfős tagság azóta is együtt maradt. Műsoraikat a csornai Tulipánt népzenei együttes kíséri.

Szintén a néptánc áll az enesei civil szervezetek középpontjában is. A több mint tíz éve alapított Derőce néptáncegyüttes azóta nemcsak a helybéli, de a környék rendezvényeinek is üde színfoltja lett. Enesén szintén megtalálhatók a hagyományos szervezetek, úgymint a nyugdíjas- és sportklubok, emellett horgászegyesület és foltvarró klub is várja a helybélieket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha a helyiek is engedik, jön egy beruházó

Kisfalud - Nincs hiány a kisfaludi költségvetésben és nem vettek fel hitelt sem. A polgármester út-… Tovább olvasom