Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Új piacteret avattak

Szanyban a hétvégén tartották az idei falunapot, amely immár a tizenhatodik volt a sorban.
Szanyban a hétvégén tartották az idei falunapot, amely immár a tizenhatodik volt a sorban, és hasonlóan a korábbiakhoz, ehhez is több fontos esemény társult.

A programok zöme vasárnapra esett. A délelőtti szentmise után az egykori püspöki kastély udvarán először az új, részben fedett piacteret avatták fel.

Tóth Károly polgármester elmondta, hogy a létesítmény EU-s támogatással készült, és azt a célt szolgálja, hogy a helybeli termelők a településen juthassanak piacra. Közvetlenül az új piactér mellett – a beruházás keretében – egy minden igényt kielégítő vizesblokk is elkészült.

Tóth Károly beszélt arról is, hogy kétszer kellett pályázniuk, s másodszor az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) keretében nyertek. A kivitelezés – a munkát a Szanyépszer kft. végezte – tavaly szeptember 30-án kezdődött, a műszaki átadást idén április elején tartották. A vásártér alapterülete 412 négyzetméter, költsége 20 millió 58 ezer 71 forint, ebből a támogatási összeg 15 millió forint.
Azután dr. Gulyás Zoltán, a megyei közgyűlés tagja átadta a megyezászlót a polgármesternek, melyet Tóth Imre plébános áldott meg.
Rövid citeramuzsika után fontos és nagy tapssal kísért bejelentés következett. E szerint a helyi önkormányzat Töreki Imrének a szanyi hagyományok megőrzésében, kultúrájának ápolásában kifejtett több évtizedes kiemelkedő tevékenységéért a Szany Nagyközség Díszpolgára címet adományozza. Miként Tóth Károly fogalmazott, annak idején Szanyban olyan sikeres volt a Gyöngyösbokréta-mozgalom, hogy 75 éve létezik a csoport, ápolja a hagyományt, a fiatalok átveszik az idősektől a tudást és továbbadják a gyerekeknek. „A tagok változnak, de a Bokréta marad" – tette hozzá a település vezetője. A polgármester után többen is köszöntötték a jubiláló együttest. Így a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Hagyományőrző Országos Néptáncszövetség, a szlovákiai testvérfalu, Magyarbél, a Szili Népiegyüttes, a Kapuvár néptáncegyüttes, a csornai Pántlika néptáncegyüttes, a Hanság néptáncegyüttes, a szanyi Szent Imre Dalárda képviselői fejezték ki jókívánságaikat.

A köszöntők után Töreki Imre mondott beszédet. Áttekintette az elmúlt évtizedek „bokrétás" történéseit a megalakulástól napjainkig. Kiemelve az alapító Kokas Kálmán és mindazok érdemeit, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a csoport megmaradjon és működhessen a nehezebb időkben is. Azt követően okleveleket adtak át az együttes tagjainak és felolvasták azoknak a nevét, akik a Bokrétában ropták a táncot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs fogászati ügyelet Kapuváron és környékén

A kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén Gál Imre képviselő hozzászólásában nehezményezte,… Tovább olvasom