Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Új jelzések a társasházakban

Kapuvár - A tűzvédelmi jogszabályok változását a társasházak folyosóin elhelyezett táblákon lehet leginkább észrevenni. A szigorítások a nagyobb biztonságot szolgálják.
– Május óta új jogszabályok érvényesek az tűzvédelemben, melyek nem csak a társasházakat érintik – tájékoztatta a Kisalföldet Varga István százados. A kapuvári tűzoltóság tűzmegelőzési osztályvezetője elmondta, azonkívül, hogy a táblák (biztonsági jelzések) lakótelepi kihelyezése a leglátványosabb eleme a változásoknak, a jogszabály több ponton szigorított az eddigieken. Ez érinti a társasházak lakóit, az üzleteket és az ipari létesítményeket.

Jelezni kell a berendezések helyét és használatát is. Fotó: Turbók Attila
Jelezni kell a berendezések helyét és használatát is. Fotó: Turbók Attila


– Nemcsak a tűzoltó-berendezéseket, hanem a menekülési útvonalakat és például az egészségügyi doboz helyét is jelezni kell – tette hozzá a százados. Az újonnan épülő társasházakban és középületekben saját akkus biztonsági világítást is fel kell szerelni. Ehhez az osztályvezető hozzátette, az új előírások jelentős része az átalakítási és az új engedélyezésekre vonatkozik. Az engedélyezési eljárást ez idáig a munkavédelem írta elő és ellenőrizte. A társasházakra ezen munkavédelmi előírások nem is vonatkoztak. A szabályok és az ellenőrzés változásai nyomán a tűzvédelmi szabályzatokat mind a vállalkozásoknak, mind a cégeknek át kell dolgozniuk. Az új jogszabályok legnagyobb előnye – a szakember szerint – az, hogy az esetleges veszély esetén több és jobb lehet a tájékoztatás.

– Kapuváron a társasházak képviselőinek és a lakosoknak több előadást is tartottunk e témában, a végrehajtásra türelmi időt biztosítottunk, a továbbiakban a bevezetést ellenőrizzük – mondta Varga István százados.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. antistar 2008. szeptember 22. 18:48
  „Kedves Tűzoltogató!
  1. Senki sem fikázta a tűzoltóság munkáját!
  2. Senki nem írta, hogy hatalmas többletköltséget okoz !
  3. Senki nem fikázott!
  Egyszerűen leírtuk a véleményünket, és attól, hogy elolvastuk szívbemarkoló írásodat, még nem változik a tény, hogy ez egy baromság!!!”
 • 20. TŰZOLTOGATÓ 2008. szeptember 22. 14:10
  „Kedves Hozzászólók!

  Kívánom, hogy soha ne legyen szükségetek ezekre a jelző(iránymutató) táblákra. Látom azokra nem is gondoltok a hatalmas és már-már erőltetett okfejtéseitek közepette, akik akkor mennek befelé egy égő lakásba, amikor ti már régen a ház előtt teszitek a köröket. Lehet hogy talán nekik is nyújt némi segítséget eme táblák valamelyike amikor már akkora a füst, hogy csak az orruk hegyéig látnak el. Ja és persze abban a társasházban már évek óta nem jártak gyakorlatozni. Én azt mondom olcsóbb egy-egy ilyen táblát beszerezni, felhelyezni mint egy esetleges emberi élet múljon rajta. - de ez csak az én privát véleményem, és lehet egy kicsit elfogult (de tapasztalt) vagyok a témában -. Én is társasházban lakom és egy-egy társasháznak nem okozhat ez akkora többletköltségeket, ezt is jól tudom. Ezeken a dolgokon kívül jópár száz olyan dolog van amit végre kell hajtani, meg kell venni, ki kell tenni, miért pont ennek az egynek a végrehajtása okoz nektek problémát, amikor az életetek is múlhat rajta adott esetben, ezt nem értem. Lehet hogy csak az a probléma, hogy ti nem találkoztok nap mint nap más emberek tragédiájával és amíg nincsen meg a baj a szűk környezetetekben addig nem is érdekel benneteket különösebben az ilyen téma. Egy a lényeg, hogy lehessen kukacoskodni, "fikázni", kötekedni, stb. - sajnos ez egy tipikus magyar mentalitás, - ahelyett hogy megköszönnétek a tűzoltóság folyamatos, pontos, szakszerű tájékoztatását és kicsit belegondolnátok egy-egy ilyen élethelyzetbe.”
 • 19. tuzes 2008. szeptember 21. 17:22
  „Tisztelt Varga szds Úr!

  Amikor az ügyfelek hozzás fordulnak mindenre alapos választ tudsz adni. Te nem csak a jogszabályok elbúrjánzó ösvényeiben látod meg a napot, de annak eléréséhez is tudod a választ.
  Köszönjük a (tevékenyen résztvevő tüzesek) hozzáállásodat a munkákhoz és további jó erőt és egészséget kívánunk a munkádhoz.
  Kérdés: Van olyan tűzvédelmi kérdés amelyre nem tudnál választ adni?


  tüzes”
 • 18. tüzes 2008. szeptember 21. 16:55
  „Tisztelt hozzászólalók!

  A biztonsági jelzések (menekülési útirány, tűzvédelmi berendezések táblái, tájékoztató jelek pl védősisak használata kötekező stb, eü hely) elhelyezése eddig is kötelező volt (2/1998 MÜM rendelet) Ez munkavédelmi jogszabály és ügyes számoljunk csak 10 éves már kötelezővé tette aezen táblák elhelyezését. Az hogy eddig a hatóság nem ellenőrizte azt fogjuk fel mint kapott 10 évet. Ezen táblák elhelyezésének kötelezését a tűzoltóság is megkapta mint hatóság. Azt mondom, hogy ezek elhelyezése még aprópénz, de ha megnézem a létesítési szabályokat (pl társasházakban kötelező a biztonsági világítás - kb 10 e Ft/db, és kötelező a lakásbejárati ajtoknak minősítettnek lenni A1 REI 30, zárt gépjárműtároló II tűzállóságo fokozat, irányfényvilágítás ügye természetesen saját akkus 8-10 e Ft/db, társasházi lakások hő és füstelvezetés) az már nem aprópénz.
  Tehát félretéve a táblamizériát, a java még csak ezután jön!!!!
  Sajna az új rendelet 9/2008 ÖTM febuár 22.-én már megjelent a tűzoltóság tán 4 alkalommal tartott is előadás (ezúton is köszönöm) és május 22.én életbe is lépett.
  Kérdés: Tehát kit nem lehetne megbüntetni az orszárban? Ügye mindenkit.
  Eddig nem tudok róla, hogy a tűzoltóság a táblák elhelyezésének elmulasztásáért büntetett volna, vélhetően ez nem így fog menni az idők végezetéig.
  Parancsnok úr köszönöm a hozzászólást, te bizonnyal a tűzoltási és menekítési oldalról közelítetted meg a dolgot, ami nem "utolsó" szempont.
  A kapuvári tűzoltóság tájékoztatássa pedig korrekt volt, kellő időben és helyen.
  Egyébként láttam a tűzoltóságot (Kapuvár) betáblázva, aki kiváncsi a parancsnok úr biztos megengedi hogy megnézzék a táblák elhelyezésének szakszerűségét.

  Egy egyszerű tűzvédelmis”
 • 17. obi 2008. szeptember 20. 02:32
  „T. Parancsnok Úr!

  Minden mondatával egyetértek és köszönöm a szíves tájékoztatását!”
 • 16. tűzoltóparancsnok 2008. szeptember 19. 21:30
  „Reméljük hogy a sosem lesz tűz egyetlen egy házban sem és nem tudjuk meg , hogy a táblák egy valós helyzetben segítettek - e vagy nem. Az új rendelet mindenhova kivétel nélkül előírja , ezzel nem lehetmit kezdeni.

  A tűzoltó készülékek db számát is jogszabály határozza meg ,a minimun lépcsőházanként 1 db, de ennél többet is lehet tenni, kb 12-15 e ft egy db.

  Egy tűz esetén a menekülés útjának eldöntése nem egyszerű feladat. Egy társasházi tűz kapcsán nem csak a tűz hanem inkább a füst az ami problémát okozhat. Amennyiben a természetes feljárókat lehet használni és mindenképp ki kell üríteni a házat akkor azt kell használni. Az iránya azt gondolom ,hogy a helyzettől függ , ha nem tuduk lefelé akkor mehetünk a tetőre is , bár a régi építésű házak nem mindig ideális feltételeket teremtenek ehhez , és a füst is felfelé törekszik és mozog.

  azt sem egyszerű eldönteni , hogy ha nem vagyunk közvetlen veszélyben elhagyjuk - e a lakást , vagy egyszerűbb ha a füstöt nem engedjük be, vagy kimegyünk az erkélyre

  magát a veszély nagyságát sem egyszerű megítélni, nekünk sem de aki elősször találkozik tűzzel nagyon képes a veszélyeket alá becsülni

  de visszatérve a táblákra , előírják, ezért tegyük ki, biztos hogy a biztonságot növelik , hogy mekkora mértékben azt majd sajnos az élet megmutatja

  Molnár Sándor őrgy
  parancsnok
  Kapuvár Tűzoltóság”
 • 15. aquila 2008. szeptember 19. 17:00
  „A filmekben mindig felfelé menekülnek...van valakinek ötlete miért? :D :D :D”
 • 14. obi 2008. szeptember 19. 01:23
  „T. Hamutipró!

  Hidd el, hogy ahol én lakom, ott minden lépcsőfordulóban közröhej tárgya a lefelé futó stilizált emberke. A menekülőnek csupán azt kell "eldöntenie" a lépcsőházunkban, hogy felfelé, avagy lefelé meneküljön-e. Ez még egy nem ott lakónak sem okozhat gondot!
  Vagy te felfelé menekülnél? :)
  Ez a dolog amúgy máris bőven túl van ragozva. A T. Parancsnok Úr válaszában "a sorok között olvasva" nekem az sejlik fel, hogy a rendelkezés mechanikus végrehajtásával ő sem ért feltétlenül egyet. Ő pedig csak tudja!
  Mindegy. Bárcsak az lenne a legnagyobb probléma, hogy a falon zöld muksók rohangálnak lefelé!
  Ja, azt viszont kifejezetten jónak tartom, hogy a falakon elhelyezett tűzoltókészülékek mellett ott a használati utasítás, ami a zöld muksókhoz hasonlóan szintén sötétben is látszik! Ha már az ijedtségnél tartunk, azt simán el tudom képzelni, hogy tűzeset esetén az ember idegességében össze-vissza bénázik egy ilyen készülékkel. Kár, hogy a harmadik emeletre (ahol lakom) már nem jutott a készülékből! :D”
 • 13. antistar 2008. szeptember 18. 20:18
  „Elnézést szeretnék kérni Patyomkin-tól!
  A 6. hozzászólást Kapuvárinak szántam !
  Patyomkin, bocsánat!
  Kapuvári, te egy ökör vagy!!!”
 • 12. Hamutipró 2008. szeptember 18. 18:25
  „T. obi!
  Egy mégegyszerűbb, egyszintes lakásban is rendesen megkavarodnak az ijedt lakók adott veszélyhelyzetben, a legtöbben azt sem tudják fiú-e vagy lány.És csak az ott lakókat tájékoztatják azok a táblák?”
 • 11. tűzoltóparancsnok 2008. szeptember 18. 11:12
  „Van bent igazság , (amit igazából mint végrehajtó hatóság sem cáfolni sem megerősíteni nem lehet ) ,”
 • 10. obi 2008. szeptember 17. 21:49
  „T. Parancsnok Úr!

  Higgye el, hogy nem magukkal van baj, de tényleg! :)
  A táblák pedig valóban látszanak sötétben is, ez is stimmel. Én (és még néhányan) csak azt nem értjük, hogy egy végtelenül egyszerű szerkezetű négyszintes házban, ahol EGYETLEN EGY irányban lehet kifelé menni (lefelé), ott minek kell ezeket kirakni? (Nehogy a lakó ijedtében felfele meneküljön?)
  Önök csak végrehajtanak egy olyan rendelkezést, amely egy csomó épületben valóban létszükséglet, egy csomó másikban viszont szimpla pénzkidobás.”
 • 9. tűzoltóparancsnok 2008. szeptember 17. 20:13
  „a cikk csak egy tájékoztatás a többi mellett azért hogy felhívjukmindenki figyelmét , a májusban ki adott az új előírásokra, aminek a tartalmát nagyon kevesek ismerik. ,
  Ebben az évben a tűzoltóság a társaházakat ellenőrzi kiemelten , ezért kerülnek ki oda elősször a táblák, aki ilyen házban lakik taélkozahatott a gyakorlatozó tűzoltókkal is .
  Vélhetően hamarosan minden létesítményben felszerelésre kerülnek az előírásoknak megfelelően , az új tábblák rossz látási viszonyok között is látszódnak, és ez adott esetben akár életeket is menthet.

  Molnár Sándor őrgy
  Tűzoltóparancsnok
  Kapuvár”
 • 8. !!!! 2008. szeptember 17. 07:18
  „Kapuvári bammeg ahhoz képest amilyen sületlenségeket szoktál írni mindenféle témában, most meg kiderül, hogy a szabályok meg a logika mentén éled az életed. tán csak nem rendőr e vagy? :D

  mondjuk körülnézhetnék, hogy az élet számos más területén a dolgokra milyen szabályok vonatkoznak, mi hogy működik, aztán akkor nem írnád azt a sok hülyeséget amit szoktál.”
 • 7. Patyomkin 2008. szeptember 17. 06:50
  „antistar!
  Miről irsz? Olvsd el pl. a 3. hozzászólást, én nem ugyanezt irtam?”
 • 6. antistar 2008. szeptember 16. 21:14
  „Kedves Patyomkin!
  A Patyom ki van az ilyen emberektől mint te vagy! Nekem fizetnem kellett ezekért a szarságokért, és csak azért ,mert vannak ilyen f****k mint te akiknek szabályokból áll az élete és csak azok betartásával tud élni.
  Az ilyenek végett kell idiótaságokkal tukmálni a normális embereket!Légyszíves írjál már le egy szabályt, hogy miért nem kellett volna leírnom ezt az észrevételt! Vagy indíttass büntetőeljárást ellenem!”
 • 5. Patyomkin 2008. szeptember 16. 20:46
  „Kapuvári! Hogy Te milyen tájékozott és okos vagy! Köszönjük, hogy felvilágosítottad sötét elménket!
  Azért a tudás látom az hatalom! Mert azt az anyatejjel csak ugy nem lehet magába szívni az embernek! Még szerencse, hogy Te Kádár pöcsén nőtél fel, és volt honnét mit magadba szivnod!
  Köszönjük, és hálát adunk mindenkinek , hogy vagy, hogy itt vagy nekünk!”
 • 4. Kapuvári 2008. szeptember 16. 20:03
  „Mekkora idióták vagytok! Látszik, hogy nem értetek a szabályokhoz!
  A menekülési útvonal terve nem csak lépcsőházakban / társasházakban kötelező kihelyezni, de egyéb intézményekben, iskolákban kórházakban is úgyszintén kötelező. Nem azért mutat a nyíl lefelé, mert arra kell futni tűz esetén, hanem egyedül ott van kijárat a legközelebb. Azon lépcsőházakban, ahol tetőfeljáró is van, 2 irányba mutat a nyil függően a tűzeset helyétől (pl. középső szint - fentről merre fusson?) Ez szabály és törvény, ami be nem tartása bírságot követel. A szabályok megszegése bűntetőeljárást von maga után! Ha valaki nem ismeri a törvényt, de embert öl, nem mentesül a felelőség alól, hivatkozva arra, hogy ő nem tudta: nem lehet ölni! PUSZTA LOGIKA!”
 • 3. Patyomkin 2008. szeptember 16. 17:38
  „Ez az egész csak megint arra jó, hogy egy csomó pénz, kiszedjenek különböző módon az emberek a lakók zsebéből. Frankón ki van táblázva a menekülő utvonal a lépcsőházakban. Ha valakinek van egy csöpp esze nyilván rájön, hogy ha ég a ház, és módja is van rá, lefele fut a lépcsőn, nem fölfele! Sok hű-hó semmiért. Illetve kemény pénzekér.Ja és ami a vészkijárat lenne azon meg kemény zár van nehogy má.....”
 • 2. antistar 2008. szeptember 15. 19:33
  „Ez nem tipikusan magyar, hanem tipikusan amerikai. Azoktól a balfaszoktól átvett ostobaság, mint sok minden más! PL. ha valamire nem írják ki, hogy hogyan kell használni, akkor azt nem is tudja, a lépcsőre ki kell írni nekik, hogy lépcső, különben nem emeli fel a lábát, vagy ha nem figyelmeztetik őket, hogy nem lehet mikróban gyereket szárítani, hát megteszik. Ami pedig a legnagyobb baj, hogy kezd ez a böszmeség elfogadott lenni itt is! Egyébbként ezekből a kis papírtáblákból valaki marha nagyot kaszál!”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedszázados barátság

Bogyoszló–Felsővámos - Huszonöt esztendeje ápolják a testvértelepülési kapcsolatot a… Tovább olvasom