Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Új energiarendszer a Kapuvári Hús Zrt.-nél

Kapuvár - Közel kétszázmillió forintból új kazán- és energiarendszert épített egy magáncég a Kapuvári Hús Zrt. területén, mellyel nagyobbrészt a gyár melegvíz-szükségletét látják el.

Pályáznának a városi távhő energiaigényének biztosítására is. Ehhez újabb negyedmilliárdos beruházás kellene.

A nyár elején adták át hivatalosan, de lapunknak e héten mutatták be a Kapuvári Hús Zrt. területén létesített új fűtőművet, mely zöldenergia hasznosításával biztosítja a gyár teljes melegvíz-szükségletét. A 195 millió forintos beruházással épített létesítmény két kazánja jelenleg 2,4 megawatt hő termelésére képes, melyből százöt fokos vizet állítanak elő a húsgyár üzemegységei számára. A biomassza-kazánház névleges terhelésen évi kétmillió köbméter földgáz elégetésével egyenértékű hő termelésére képes.

A beruházó cég, a Zöldláng Kft. tulajdonosa portálunknak elmondta: már a jelenleg rendelkezésre álló kapacitás mellett is tudnának hőt továbbítani a városi távhőrendszerbe. Baráth Károly hozzátette: jövő évi terveikben szerepelne a fűtőmű 250 millió forintos bővítése egy új, két megawattos kazán beállításával.

A kapuvári húsgyár zöldenergia hasznosításával biztosítja a gyár teljes melegvíz-szükségletét. Bánszky Péter és Baráth Károly szerint a bioerőmű kapacitása bővíthető lenne. Fotó: Turbók
A kapuvári húsgyár zöldenergia hasznosításával biztosítja a gyár teljes melegvíz-szükségletét. Bánszky Péter és Baráth Károly szerint a bioerőmű kapacitása bővíthető lenne. Fotó: Turbók

A létesítmény ipari és kereskedelmi fahulladékot dolgoz fel, tehát ahogy a Zöldláng Kft. ügyvezetője, Bánszky Péter hangsúlyozta, szó nincs erdőégetésről. A kazánokba aprított hulladék fa, aprított raklap és bútoripari fahulladék kerül. A Zöldláng hosszú távú szerződései biztosítják a zökkenőmentes ellátást, ám a cég ügyvezetője hozzátette: nyitottak a környék faipari vállalkozásai felé is.

– A beruházás tavaly nyáron indult, ám a pénzügyi válság miatt a szerződés aláírása közel fél évet csúszott. Így a kapuvári húsgyárban nyár elején indult meg a rendes üzem – mondta Bánszky Péter. A 195 millió forintos beruházásból 79 milliót európai uniós KEOP-pályázaton nyert a cég. A létesítéskor átvették a húsgyár régi kazánházának minden dolgozóját.

A cég tulajdonosának, Baráth Károlynak hosszú távú tervei vannak Kapuváron.

– A jelenlegi kapacitáson belül már tudnánk segíteni a városi távfűtés rendszerének, ám lehetőség lenne a kapacitás bővítésére. Így akár a város teljes távfűtését el tudnánk látni a szükséges hőmennyiséggel – mondta a tulajdonos. Ehhez – a közbeszerzési eljárás megnyerésén túl – még, akár a várossal közösen, 250 millió forintos beruházás kellene, amivel egy új, az eddigieknél nagyobb kazánt állítanának be a húsgyár területén. – Ezáltal akár a 2010-es fűtési idénytől bioenergiára állhatna át a kapuvári távfűtés, ami hosszabb távon már esetleg a költségek csökkenését is magával hozhatná, de a gázfüggőséget mindenképpen megszüntetné – jelentette ki Baráth Károly. Úgy véli, ebben az esetben a jelenlegi – meglehetősen elavult – távfűtési kazánok tartalékot képeznének. Hozzátette azonban, szakemberként nemcsak a kazánok kiváltását tartaná szükségesnek, de mindenképpen fejlesztendő a városi csőhálózat is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset: árokba pördült egy autó - fotók!

Kedden délután fél egy körül több sérülttel járó karambol történt a Jobaházát Mihályival összekötő… Tovább olvasom