Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Trianon-oszlop saját erőből

Az erdélyi származású Ács János vitnyédi vállalkozó régi álma teljesült.
Az emlékmű.
Emlékművet állíthatott Magyarország szétdarabolásának. Erdélyből, a Maros megyei Erdőszentgyörgyről származik a már nyolc éve Vitnyéden élő Ács János. Régi vágya teljesült azzal, hogy a rábaközi kistelepülésen nemrég avatták fel a Trianon-emlékművet, amelyet saját költségén állíttatott. A vállalkozó elmondta: ’87-ben emigrált falujából és meg sem állt az ausztriai menekülttáborig. Tettének indokaként az Erdélyben elszenvedett sorozatos zaklatásokat hozta fel. Mint mondta, rendszeresen fegyvereket keresett náluk a román titkosszolgálat.
Magyarságát soha meg nem tagadva határozta el, hogy elhagyja szülőföldjét.

Döntésének súlyos következményei lettek családjára nézve, hiszen eljövetele után édesapját többször úgy megverték a securitate emberei, hogy sérüléseibe három hónap múltán belehalt.

Ács János egészen fiatalon elhatározta, hogy a magyarság szétszakításának emlékére oszlopot állít. Erre ausztriai tartózkodása idején még nem volt lehetősége. A menekülttáborban egy évet töltött és jelenlegi vállalkozását is a sógoroknál kezdte. Napjainkra nyílt lehetősége arra, hogy megvalósítsa tervét. Az emlékművet október végén avatták fel Vitnyéden.

Az ötszög keresztmetszetű oszlop oldalain a jelenlegi Magyarország, valamint az elcsatolt részek területe és lakosainak száma olvasható. Úgy az oszlop, mint a tetején álló turulmadár is helyi vállalkozók munkáját dicséri. Ács János nemcsak a költségeket állta, hanem a megvalósításban is tevékenyen részt vett. Mint mondta, egyfajta zarándokhelynek szánja az Trianon-oszlopot, hogy emlékeztessen történelmünk e tragikus korszakára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogyott az idei hópénz

Bármelyik pillanatban elkezdődhet a havazás, amelynek – elmondásuk szerint – nem örülnek a települések vezetői. Főleg azért nem, mert a hóeltakarítás költségei is a gyenge lábakon álló önkormányzati büdzsét terhelik. A közútkezelő társaságok mellett az önkormányzatoknak is készülniük kell a hóeltakarításra, ugyanis úthálózatuk tisztításáról maguknak kell gondoskodniuk. Tovább olvasom