Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Tragikusan csökkenő kórház-finanszírozás

Csorna - A kórház az elmúlt három hónapban tízmillió forintos finanszírozási veszteséget könyvelhetett el, derült ki a képviselő-testület hétfői ülésén.

Arra is lehet számítani, hogy újabb tízmilliót vonnak el az intézménytől.

Továbbra sincs kinevezett igazgatója a csornai Margit Kórháznak. A képviselő-testület tegnapi ülésén kiderült: nem volt jelentkező a legutóbb kiírt pályázatra. Ennél azonban még rosszabb hírek is kiderültek az intézmény háza tájáról. Az önkormányzati biztos információi szerint a következő hónapokban 20–25 millió forinttal csökken a finanszírozás.

Hogy a kritikus időszakot miként lehet túlélni, a szakemberek sem tudják.

 Donkáné Verebes Éva, az önkormányzati biztos Integra Consulting Zrt. vezérigazgatója arról beszélt a képviselőknek, hogy az elmúlt három hónapban 10 millió forintos finanszírozási vesztesége volt a kórháznak.

Amennyiben további 10 millióval csökken a támogatás, az intézmény nagyon nehéz helyzetbe kerül. „Ezt a tételt biztosan nem lehet kigazdálkodni" – fogalmazott Donkáné. Csontos Gáborné (Szülőföldünkért Egyesület) tragikusnak nevezte a helyzetet. A képviselő a minimálfeltételek teljesítésére is rákérdezett. Válaszában a vezérigazgató kifejtette: újabb gondok elé néznek, ha valóban az előzetesen megjelölt feltételeknek kell megfelelniük. A humánerőforrás előírásait nem tudják biztosítani elsősorban az orvoshiány miatt. Háncs Károly (KDNP) szerint a kórházak tudatos tönkretételének lehetnek tanúi. ˝Azt próbálják elérni, hogy az önkormányzatok maguk döntsenek a bezárás mellett˝– jegyezte meg.

Donkáné Verebes Éva
Donkáné Verebes Éva

Turi György a sikertelen kórház-igazgatói pályázattal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az orvoshiány mellett a bizonytalan helyzet is oka. ˝Nagy kínt venne a nyakába, aki a kórház vezetését vállalná˝ – tette hozzá. A polgármester ismét köszönetet mondott dr. Boga Attila megbízott igazgató főorvosnak a tisztességes helytállásért. A képviselő-testület hozzájárult, hogy a Margit Kórház csatlakozzon a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségéhez. Mint elhangzott, a nehéz körülmények között fontos, hogy az egészségügyi intézmények egységesen képviseljék érdekeiket.

A testületi ülés további döntéseire visszatérünk.
 

Olvasóink írták

 • 9. qeu 2009. október 01. 19:36
  „moderálva saját kérésre”
 • 8. rick 2009. szeptember 30. 23:16
  „qeu

  Azért nem ennyire egyszerű a helyzet. Kapuvár semmit nem tehetett ellene, hogy az aktív ellátást megszüntessék. Pedig voltak próbálkozások minden szinten, még az utcán is. Tény, hogy aztán ezen a vezetés túl tudott lépni és a politikai csatározás helyett a megoldásokat kereste. Az is tény, hogy az aktív ellátás volt az, ami a pénzt vitte, mert ahogy megszűnt, csökkenni kezdett a hiány...”
 • 7. dr.med. 2009. szeptember 30. 16:32
  „Egyeltalán valaki gondolja még azt, hogy ez a galery szeretné megmenteni ezt a kórházat, amely a kapuvári leépítés óta annyira leterhelten működik, hogy az ott dolgozó orvosoknak ügyelet után csak papíron jár szabadnap?(Igen az 36 óra egyben.)
  Igazán majd akkor fogja érdekelni a betegeket a bezárt kórház, ha a nagymamájuk útban a nagyvárosi kórház felé a mentőben meghal, de akkor már nehezen nyílik újra...
  Medikus”
 • 6. qeu 2009. szeptember 30. 11:32
  „Putyilov!
  Vállalták az 1 napos sebészetet - magyarul nincs sebészet, ahol mondjuk 3-5-10-20 napot bent feküdhetsz, stb - és még az "ördöggel" is lepaktáltak. Ezen felül, ha jól tudom valamelyik, tán Dénesfai intézmény is oda tartozik, melynek a finanszírozása kedvezőbb, tehát lehet pakolni jobbra-balra dolgokat.
  Mindezek mellett jól tette, a polgármester úr annak idején, hogy a Regionális Fejlesztési Tanánács akkori elnökét - Molnár Csabát - már megválasztása után meghívta egy eszemecserére és nem ellenségnek tekintette, mert tudta onnan jön pénz és Ő tud segíteni. Ezt csinálta amúgy Debrecen elismert polgármesteri is, lásd az eredményt.”
 • 5. Putyilov 2009. szeptember 30. 11:05
  „Kapuváron meg új szárny épül. Talán tanácsot kellene kérni tőlük,hogyan csinálják. Tanácsot kérni sosem szégyen.”
 • 4. qeu 2009. szeptember 29. 19:17
  „3.
  Szerintem megjelent az hivatalosan, ugyanis ezeket közzé kell tenni ugyan nem tételesen, de összegszerűen és azt, hogy az mire fordítódott.
  Amúgy az Alapítványok mindenhol meg tudják mutatni, hogy mire mennyit költöttek, mert elég kötött a felhasználásuk, javasolom kérdezd meg.
  Én viszont arra lennék kiváncsi mi lett azzal a pénzzel ami csekken lett befizetve közérdekű kötelezettségválllalásként, mert álítólag még semmit nem kapott abból a kórház. Ez érdekesebb dolog.
  De sajna mindezen dolgok semmit nem változtatnak a helyzeten, az állam lassan eléri célját és kis kórházak beadjáka derekukat a anygokat pedig majd akkor kihúzza a csávából.
  Adósság fejében még az ingatlanokat és gépeket is elviszik majd.”
 • 3. miro132 2009. szeptember 29. 13:38
  „kérés hogy mi lett az 1% okkal ? semmi hir arról hogy azokból mennyi bevétele volt a kórháznak? és is jópár ezer forintot adományoztam és iváncsi lennék a teljes összegre illetve arra hogy mire költik a pénzemet

  miro”
 • 2. kackac 2009. szeptember 29. 13:32
  „Talán lehetne kupleráj.
  Lányok, ágyok, egyebek vannak.
  Előbb lenne rentábilis.
  kackac”
 • 1. judit4 2009. szeptember 29. 12:47
  „Hm. Szóval lassan tényleg le kell mondanunk a kórházunkról, ha így folytatódik, vagy mégsem? Talán történik valami "csoda"? .. esetleg van valakinek értékesebb, használható ötlete a megmentéséhez?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékfa az Európa-hírű művésznek

Szilsárkány - Emlékfa ültetésével tisztelegtek egykori lakóhelyén, Szilsárkányban Závory Zoltán… Tovább olvasom