Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Tovább csökken az elsősök száma a Rábaközben

Stagnál vagy csökken az idén szeptemberben első osztályt kezdő gyermekek száma. Szakemberek szerint a tendencia nem áll meg.

Egy kapuvári intézmény kivételével csökkenő vagy stagnáló tendenciát mutatnak az elmúlt évek adatai a beiratkozott első osztályos gyermekek számát tekintve. Az egyetlen kivétel a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola, ahol három évre visszamenőleg növekvő beiratkozott elsős létszámról számolt be Fodor Gyuláné igazgató. Idén 47 elsőssel számolnak a katolikus iskolában, tavaly 35, azt megelőzően 34 gyermeket írattak be. A növekvő létszámot többek között az iskolaotthonos oktatás bevezetésének tulajdonítja az intézmény vezetője.
A vidéki kisiskolák helyzete a csökkenő gyermeklétszámmal egyre nehezebbé válik, ám egy szakember szerint a kis létszámú osztályokban több idő van egy gyermekkel foglalkozni, mint a városokban működő, esetenként harmincfős osztállyal.

Néhol stagnáló vagy kismértékben csökkenő tendenciát mutat a Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI) beiratkozott elsős létszáma. Harmath Lajos igazgató elmondta, Pátzay-tagintézményükbe az idén 26, tavaly 31 gyermeket írattak be a szülők. A Széchenyiben ebben az évben 17, 2010-ben 14 elsőssel számolhattak, míg a szülők körében népszerű gartai tagiskolába ebben a szeptemberben 26, tavaly 27 elsőst írattak be. A KTI vidéki tagiskoláiban Veszkény és Vitnyéd kivételével egy számjegyű létszámú elsős osztályok indultak volna, ám ezekben az intézményekben összevont osztályokban, csoportbontással tanulnak a gyerekek. – Azt kell mondanom, ezeken a településeken, pontosan a kisebb létszámok, miatt több idő jut egy-egy diákra, ami meglátszik az elért eredményeken is – mondta Harmath Lajos. A KTI tagintézményeiben egy napközis, egy osztályfőnök és egy tagintézmény-vezető pedagógus foglalkozik a gyermekekkel. Szeptembertől Babóton 9 (tavaly 8), Himodon 5 (4), Osliban 6 (8), Szárföldön 5 (6) elsőssel számolhatnak a településvezetők. Az idei évben Veszkénybe 10 (tavaly 12), Vitnyéden pedig 12 (4) elsőst írattak be a szülők.

Mihályi elsősök: Évekig hasonló létszámra számít az intézményvezető.
Mihályi elsősök: Évekig hasonló létszámra számít az intézményvezető.


Tóth Kálmán vitnyédi polgármester örömmel tette hozzá, a következő években jobbára ugyanilyen sok elsőssel számolhatnak az óvodások létszámából ítélve.

A tagintézményekről szólva Harmath Lajos elmondta: a beiratkozott elsősöket ebben az évben nem kellett átirányítani más iskolába, ám a tanulóirányítás gyakorlata évek óta működik Kapuváron.
Jobbára változatlan létszámról számolhatott be Srágli Dezsőné mihályi intézményvezető. A Kisfaluddal, Cirákkal és Vadosfával társult mihályi iskola idén szeptemberben 17 elsőssel kezd, tavaly 18-at, tavalyelőtt pedig 14-et írattak be a szülők. Az intézményvezető szerint – az óvodai számokat tekintve – a következő években hasonló elsős létszámra számítanak.

Néhány évvel ezelőtt csökkenő, jelenleg stagnáló elsős létszámmal dolgoznak a farádi Király Iván Általános Iskolában. Az intézményvezető tájékoztatása szerint 17 beiratkozott és 17 jelenlegi elsősük van, szemben a tavalyelőtti 21-gyel és az azt megelőző évek 28 elsősével. A kezdő kisiskolások közül 2–3 gyermek érkezik a szomszédos településekről, a többiek helyiek. Márczisné Varga Lívia igazgató elmondta: a helyi óvodából évről évre a jelenlegihez hasonló létszámra számíthatnak.

Egyre kevesebb gyermekkel kezdhetik a tanévet szeptemberben a rábatamási általános iskolában. Míg tavalyelőtt 18, 2010-ben 14, idén pedig 8 elsőst írattak be a szülők és utóbbiból is csak 2 gyermek jön helyből. Pölöskei Lászlóné igazgató megjegyezte: volt év, hogy 12 helyi gyermek kezdte meg általános iskolai tanulmányait a rábatamási intézményben. – Hozzá kell azonban tennem, látva a helyi óvoda létszámait, az idei elsős létszámot túlszárnyalhatjuk a következő években – mondta az igazgatónő.

Olvasóink írták

  • 3. janika 2011. április 13. 14:18
    „Ki mondta, hogy én nem örülök? Sőt annak is örülnék , ha tele lenne gyerekekkel a játszótér és nemcsak egy- kettő lézengene, mig a szülők ott cigizve pletyiznek.”
  • 2. KicsiCsíra 2011. április 13. 06:07
    „Így van Janika, végre vannak játszóterek! Aminek minden kisgyerekes szülő örül! Te miért nem örülsz mások örömének?”
  • 1. janika 2011. április 12. 20:32
    „Lényeg, hogy vannak milliókért szép játszóterek!Tudják a politikusok mutogatni a vendégeiknek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Ügyészségi feljelentés lett a vitából Csornán

A Magyar Szocialista Párt Rábaközi Szervezetének Elnöksége ismeretlen tettes ellen feljelentést tett… Tovább olvasom