Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Torzóban maradnak az istállók? - riasztó látvány a falu közepén

A 2009-es szerződések ellenére sem bontották le teljesen az öntésmajori, úgynevezett Swanczer istállókat.

A bontás félbemaradt, az épületmaradványokat belepte a gaz a kistelepülés központjában.

Az Öntésmajor központjában álló, egykor jobb napokat látott, úgynevezett ˝Swanczer˝ istállókat két éve a fenntartó cég eladta bontásra. Információink szerint egy zalaegerszegi vállalkozó nyerte el a munkát mintegy 1,3 millió forintért, aki azonban a bontást nem fejezte be. Az épületek torzói máig állnak a kistelepülés központjában, környezetüket belepte a gaz.

A helybéliek szerint utoljára 2009 telén láttak munkásokat az istállók bontásán. Sajnos a cég vélhetően feketemunkásokkal bontatta az épületeket, mert egy munkaügyi ellenőrzés nyomán eltűntek a dolgozók a környékről.

˝Swanczer˝ istállók – Félig bontva már látványnak is riasztóak a falu közepén, mutatja Minacciné Halász Emma.
˝Swanczer˝ istállók – Félig bontva már látványnak is riasztóak a falu közepén, mutatja Minacciné Halász Emma.

– Felmerült az is, hogy egy cég a megmaradt épületrészeket elbontaná, majd az anyagot gátépítésre használták volna fel, ám az ötlet hamvába holt – mondta Minacciné Halász Emma, az Öntés Jövőjéért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Szerinte a zalaegerszegi vállalkozó csak addig bontott, amíg a legértékesebb anyagokat el tudta adni. Így népszerűek voltak az Esterházy-címeres téglák, az épületek közepének gerendáit tartó kovácsoltvas oszlopok. Ezeket vitték aztán Ausztriába, Német- és Olaszországba is. Minacciné Halász Emma hozzátette, a település egykori tűzoltókocsiját a napokban újították fel a kapuvári tűzoltók. Ennek helye a kistelepülés központjában lesz az istállókból megmentett anyagok felhasználásával.

– A régen is erős és jól megépített épületek mindegyikének megmaradt az alapja, egyiknek a bontott falai is állnak – tette hozzá az elnök. Véleménye szerint nem véletlen a bontás félbehagyása. Azonkívül, hogy ebben már nem találnak értéket, az alap erős, elbontásához komoly gépekre lenne szükség.

A vállalkozó csak addig bontott, amíg a legértékesebb anyagokat el tudta adni. Így népszerűek voltak az Esterházy-címeres téglák, az épületek közepének gerendáit tartó kovácsoltvas oszlopok.
Az épületeket még a herceg parancsára, Esterházy-címeres téglákból húzták fel. Öntésmajor az Esterházy-birtok egyik legjobban felszerelt birtokteste volt. A major gazdasági épületei az egységes Esterházy-stílusban épültek, az istállókra jellemző, hogy már az 1800-as évek elején önitató volt bennük. Érdekeség, hogy Rudolf trónörökös 1866-os látogatása idején az istállókban tartott négyszáz hízóökör szarvait nemzetiszínű szalaggal díszítették. A gazdasági épületek egy részét a háború után lebontották, az itt élő cselédek házainak jó része az úgynevezett Esterházy-címeres téglából épült. A maradék gazdasági épületek az alakuló szövetkezet tulajdonába kerültek. A helybéliek jó része szinte saját tulajdonának tekintette a több száz éves épületeket. Az istállók bontásával már csak egy hírmondója maradt az Esterházy-majornak, ez pedig a hercegi intéző lakása, a napjainkban épp zárva tartó Hansági Múzeum épülete.

Olvasóink írták

  • 1. árnyék 2010. május 13. 09:08
    „Egyáltalán ki és milyen jogcímen adta el azokat az istállókat? Ha nincsen meg a vállalkozó, most akkor feleljen Ő az ottani állapotokért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Meg fogsz dögleni´ - kiáltotta, majd nyakon szúrta munkatársát

Felindultan érkezett vadosfai munkatársához a jobaházi férfi, vitatkoztak, aztán előkerült egy… Tovább olvasom