Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Történet az egyforintos csekkről

A csornai Király családnak egyforintnyi adóhátralékáról küldött csekket a polgármesteri hivatal adócsoportja. Király Ferenc már be is fizette a pénzt, nehogy épp ez az összeg hiányozzék a városi kincstárból.
Kint van a vízből a csornai önkormányzat, s talán megoldódtak anyagi gondjai. Pénz jött a városi konyhára. Király Ferenc becsületes állampolgárhoz illően ugyanis feladta a család tavalyi adóhátralékát, 1, azaz egy forintot. Az összeg az autójuk után fizetendő elmaradt gépjárműadóból „halmozódott fel".
Király Ferenc nagyon meglepődött és egyben meg is ijedt, amikor kézhez kapta az egyforintos elmaradásról szóló levelet, s benne a sárga csekket, hiszen a pénz be nem fizetése esetén a késedelmi pótlék árnyékát vetítette elé a városi adócsoport. Az pedig nem játék. Hiszen minden naptári nap után a jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd részét számolják fel. Ez pedig a jelenlegi percentekkel számolva egyéves tartozás esetén bizony elérheti még az egy forint tizenkilenc fillért is.

– Néhány napja jött a boríték, már messziről láttam, hogy sárgállik benne a csekk – mesélte a nem mindennapi történetet az egykori adós. – Nem tudtam elképzelni, mit kell még befizetnem, hiszen mindig időben postára adom a csekkeket. Először jót nevettem rajta, de aztán gondoltam, ennek fele sem tréfa és már ültem is a biciklire és rohantam a postára. Mert hátha az én tartozásomon múlik a város felvirágzása. Nem venném a szívemre, ha emiatt lemaradna Csorna valamilyen fontos beruházásról és a fejlődésről.

Nevettek, de elvették

Király Ferencet, illetve nem is őt, hanem az abszurd helyzetet nevették a postás hölgyek, de a pénzt elvették.
A postán megtudtuk, hogy hasonló eset nagyon ritkán fordul elő náluk. Nem jellemző, hogy valaki száz forint alatti összeget fizet be. Egy-egy csekk díja különben a felek közti szerződéstől függően változik. Ez lehet 23–24 forint, de akár 50 is, melyet a pénzt fogadó intézmény számlájára terhelnek. Ha ehhez hozzászámoljuk a borítékot, a kísérőlevelet és a kézbesítési díjat – ami helyben 33 forint –, akkor a csornai önkormányzatnak körülbelül százforintnyi kiadása lehetett a Király családnak küldött felszólítással.
A polgármesteri hivatal adócsoportjának illetékese a Kisalföldnek elmondta, hogy ilyen hátralékról nem szoktak csekket küldeni, csupán értesítést. Tartozást ugyanis nem engedhetnek el, hasonló, kis összegű adóhátralékot a következő év adójához csoportosítanak át. Most valószínű, hogy a számítógép hibázott. A levelet különben a hivatalsegéd kézbesíti, vagyis a postázás közvetve nem kerül pénzébe a városházának.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékhely a határon

Egy napra ismét megnyitották az andaui hidat. Kapuvári, osli és andaui kerékpárosok találkoztak a… Tovább olvasom