Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Több mint ötvenmillió jutott a kultúrházra Szanyban


Több mint ötvenmillió forintból újították fel idén a szanyi művelődési központot. Az épület helyet ad a helyi civil szervezeteknek, programoknak és még lakodalmaknak is.
A kultúrházat 1962-ben adták át Szanyban. Majd negyven esztendeig csak kisebb állagmegóvó, korszerűsítő munkákat végeztek el rajta. 2002-ben aztán az önkormányzat pályázati támogatással felújíttatta a nagytermet. 2015-ben építették ki a napelemes rendszert az intézményben. Szany, mint korábban adósság nélkül gazdálkodó település, 44 millió forintos támogatásban részesült. Egy részét a Kossuth utca út- és járdarekonstrukciójára költötték, a nagyobb részét pedig a művelődési központra.
A művelődési központ kívül-belül megújult. Tartalmas rendezvényeknek ad helyet az intézmény. Fotó: Tóth Imre
A művelődési központ kívül-belül megújult. Tartalmas rendezvényeknek ad helyet az intézmény. Fotó: Tóth Imre


– Harminchatmillió forint jutott az épületre az adósságkonszolidációs pályázatból. Ez persze nem volt elég, saját erővel kellett kiegészítenie az önkormányzatnak, közel tizenhatmillió forinttal. A felújítás lehetőségét közbeszerzési eljáráson egy helyi cég kapta meg – tájékoztatott Funtek János szanyi jegyző.

A pénzből kicserélték a nyílászárókat, elvégezték a külső hőszigetelést. Lapoztak, pótolták a nagyterem hiányzó falburkolatát, átalakították a fűtésrendszert. A színpad új, motoros, távirányításos függönyt kapott. A megújult, korszerű környezetben működik továbbra is a zeneiskola, a színjátszó kör, a Bokréta néptáncegyüttes, a Borostyán nyugdíjasklub, a szanyi helyi televízió. A nagyteremben tartják meg a jelentős községi rendezvényeket, ünnepségeket, de bérbe is adják lakodalmakra. A jegyző megjegyezte: van igény utóbbira is, hiszen akár kétszáz fős esküvőre is alkalmas a helyiség. A helybeliek ingyen, csupán a takarítás díjáért élhetnek a lehetőséggel.

– Szép, minden igényt kielégítő intézménnyel gazdagodott a falu. És ami még talán a külsőnél is fontosabb, tartalmas közösségi élet helyszíne a művelődési központ. Színvonalas programokon vehetnek részt a helyiek. Az épület átadásán például Krasznai Tamás, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja és nótás barátai, illetve a Bokréta néptáncegyüttes adtak műsort. Az eseményen id. Greznár Zolán prímást is köszöntötték születésnapja alkalmából. A nótákat és a táncokat ifj. Greznár Zoltán zenekara kísérte – tette hozzá Funtek János.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekült-tábor családoknak Kapuvár mellett? Miklósmajor-ügyben továbbra is titkolóznak

Menekült-tábor családoknak Kapuvár mellett? Miklósmajor-ügyben továbbra is titkolóznak
Az épület rendbetételére többen pályáztak, sőt a pályáztató társaság bejárásra is elvitte azokat a… Tovább olvasom