Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Tizenöt évet vártak a csatornára

Bősárkány - Az előkészítésnél tart jelenleg a bősárkányi szennyvízcsatorna-pályázat. Az összesen másfél milliárd forintos beruházás végét 2012-re jósolják a községvezetők. Tizenöt évet vártak a kivitelezésre.

Másfél évtizedes várakozás és pályázgatás után nyert támogatást a bősárkányi önkormányzat csatornaprojektje. A beruházás már elkezdődött, igaz, egyelőre a kevésbé látványos munkákkal. A ˝papírügyeket˝ intézik a községházán. A részletekről Szalay Imre polgármester tájékoztatta portálunkat.

– A projektindító értekezletet már szervezzük. Sokáig, majd tizenöt évig vártunk erre – jegyezte meg elöljáróban a településvezető. – Ezt megelőzően kiválasztottuk a közreműködő szervezeteket, amelyek a lebonyolításban részt vesznek. Velük egyeztetjük az előttünk álló feladatokat. Az értekezleten a projektmenedzsment cég, a közbeszerzési tanácsadó, a részletes megvalósíthatósági tanulmányt készítő vállalkozás, illetve a kommunikációs partner ül össze. Jelenleg is tart ezenkívül a tervezői közbeszerzés elindítása. Korábban külön állt rendelkezésünkre a csornai szennyvíztisztító átépítésére, illetve a bősárkányi belterületi munkákra szóló engedély. Most e kettőt kell összedolgoznunk. A tervezési munkákra egy évünk van, mivel 2010. november 15-ig kell a minisztériumba a kész dokumentációt eljuttatni és ezután pályázhatunk a kivitelezésre.

Tizenöt évig pályáztak csatornaépítésre a bősárkányiak. Többaktányi irat gyűlt össze ezalatt, mutatja Szalay Imre polgármester.
Tizenöt évig pályáztak csatornaépítésre a bősárkányiak. Többaktányi irat gyűlt össze ezalatt, mutatja Szalay Imre polgármester.

Szalay Imre a finanszírozásról megjegyezte: a beérkező számlák tizenöt százalékát és áfáját fizeti az önkormányzat. A többit a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fejlesztési igazgatósága téríti meg. A helyiek nagyon számítanak a csatornára, amit egy 1999-es felmérés igazol. Akkor a lakosság hetven százaléka igényelte a közművet. A polgármester úgy véli, ma már sokkal többen kötnének rá a rendszerre. Az egyéves előkészítő munka része lesz az újabb közvélemény-kutatás is.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium európai uniós forrásból támogatja a bősárkányiak beruházását. A pályázat összesen másfél milliárd forintos költségvetésű. Ebből 800 millióba kerül a rendszer kiépítése a faluban, illetve a csornai tisztítóig. 700 millió forintot a telep felújítására költenek. Szalay Imre polgármester számításai szerint 2012-ben tarthatják majd meg az átadást.


A beérkező számlák tizenöt százalékát és áfáját fizeti az önkormányzat. A többit a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fejlesztési igazgatósága téríti meg. - mondta Szalay Imre polgármester

 

Olvasóink írták

  • 2. monoka89 2009. szeptember 16. 17:22
    „de 1 perverz feje van ennek!de nem?”
  • 1. janika 2009. szeptember 16. 12:34
    „Itt is olyan <moderálva> rendszert alkalmaznak majd, mint Bágyogszováton? A lakossággal fizettetik meg a " "hordós-búvárszivattyús " áramfogyasztását? Mindössze 3/4 colos szívó és 4/5-se nyomó rendszerrel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három műszakban dolgozik a kapuvári üzem

Az utóbbi három évben több mint hétmillió eurónyi fejlesztést hajtott végre a Rábaközben két üzemmel is működő Provertha Zrt. Tovább olvasom